São Paulo tömmer gamla gravar – kusligt om covid-19 och en stad i panik

Brasiliens största stad São Paulo tömmer gamla gravar för att ge plats åt alla nya dödsfall som avlidit av covid-19.

Sãtaden grundades av missionärerna José de Anchieta och Manoel da Nóbrega den 25 januari 1554.

De upprättade också en missionsstation kallad ”Colégio de São Paulo de Piratininga” med målsättningen att omvända lokalbefolkningen till katolicismen.

São Paulo är ett av världens största storstadsområden och samtidigt världens nittonde rikaste stad. São Paulo och hela Brasilien är en blandning av alla världens nationaliteter.

Under 1800- och 1900-talen lockades folk från världens alla hörn att bosätta sig i staden, och det är faktiskt världens största ”japanska stad” utanför Japan.

Japanerna kom till São Paulo i mitten av 1800-talet på grund av fattigdom och arbetslösheten i det feodala Japan.

Brasiliens största stad São Paulo

Brasiliens största stad São Paulo
Image by alexramos10 from Pixabay

Japanska arbetare fick delvis ersätta de svarta slavarna eftersom de betraktades som billigare, bättre och mer professionell arbetskraft.

Japanerna blev dock lurade på pengar och behandlades orättvist, detsamma hände med italienare och andra nationaliteter som lockades till São Paulo för att pröva lyckan.

På torsdagen den 1:a april påskyndades ansträngningarna med att tömma gamla gravar, då staden registrerade ett skyhögt antal dödsfall av COVID-19.

São Paulo tömmer gamla gravar

För drygt ett år sedan så visade en annan film hur Brasilien med sin högerradikale ledare dukar under av trycket från pandemin.

Presidenten har ju avfärdat coronaviruset som ett vanligt influensavirus, och precis som Trump så är han helt oförstående eller vägrar att inse virusets förödande konsekvenser.

De har t.o.m öppnat kyrkogården även nattetid, för att hinna begrava alla som kommer i en strid ström.

Har öppnat för nattliga begravningar

Minns att jag såg en film i våras om alla nya massgravar som landet tvingades gräva, så jag letade upp även den för att ge en dyster inblick i stadens enorma sorg och smärta.

Kusligt flygfoto som visar stadens massgravar

Mer läsning till dig

Senaste inläggen