Hur kommer det sig att det finns sedlar med noll Euro – jo du läste faktiskt rätt…

Nu till sedlar med noll Euro, ja, du läste helt rätt. Det är en sedel med bara en nolla på.

Det är nog inte bara du utan många med dig som blir förvånade när de ser denna sedel och tänker att det är fejk.

Men de första sedlarna med 0 euro trycktes i Frankrike 2015 för att främja turismen. Snart följde andra länder efter och det tog inte lång tid innan intresset väcktes hos samlare.

Precis som vanliga eurosedlar så har de äkta hologram, vattenmärke, silverfärgad säkerhetstråd och ett unikt serienummer, skriver mynthuset.

Så du har faktiskt en äkta sedel och de känns som vanliga eurosedlar. ’Men det finns en stor skillnad, dessa sedlar saknar värde, du kan inte handla med dom, fast de har dock ett högt samlarvärde.

Sedlarna älskas av samlare

Sedlar med noll Euro
Bild: mynthuset.se

Redan från början blev sedlarna mycket populära bland samlare. Med denna sedel har du verkligen något unikt i dina händer.

Alla de egenskaper som finns hos vanliga eurosedlar finns även på dessa noll-sedlar, och de olika länderna har sina egna motiv, kopplade till landet i fråga.

Även Sverige har sin sedel, med gamla stan i Stockholm som motiv.

De vanliga eurosedlarna finns i sju olika valörer: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € och 500 €, där varje valör har sina egna specifika mått och färgsättning.

De pryds alla av ett gemensamt tema med den europeiska arkitekturen i olika konsthistoriska perioder.

Sedlarnas framsida pryds av fönster eller portar, medan baksidan pryds av broar.

För att inte framkalla kontroverser mellan medlemsstaterna i valet av vilka monument som ska pryda sedlarna är samtliga fönster, portar och broar fiktiva.

Sedlar med noll Euro

Mer läsning till dig

Senaste inläggen