Connect with us

Sök bland alla artiklar

Upplyftande

Ikoniska ”Shakespeare and Company” desperata vädjan till sina kunder ###

Shakespeare and Company
Youtube

Shakespeare and Company, den ikoniska bokhandeln i Paris som publicerade James Joyces ”Odysseus” 1922, vädjar nu till kunderna om stöd då pandemin drabbat dem hårt.

Den engelskspråkiga bokhandeln vid floden Seine skickade ett e-postmeddelande till sina kunder där de berättade att boklådan stod inför ”svåra tider,” och uppmuntrade kunderna att köpa en bok.

”Vi har tappat ca 80% sedan den första nedstängningen i mars, nu har vi använt alla besparingar,” berättade Sylvia Whitman, dotter till den avlidne innehavaren George Whitman, till Associated Press.

Paris införde återigen ett lockdown den 30 oktober där alla icke-väsentliga butiker stängdes för andra gången på sju månader.

Bokhandeln som blivit en institution

Shakespeare and Company
Youtube

Gensvaret lät inte vänta på sig, Whitman säger att hon ”överväldigats” av responsen som de fått.

Det har varit rekordmånga (5 000 böcker) nätköp på en vecka, jämfört med cirka 100 under en vanlig vecka – vilket motsvarar en 50-faldig ökning.

Det massiva stödet har kommit från alla samhällsskikt: allt från fattiga studenter till den tidigare franska presidenten Francois Hollande, som också svarade på uppropet och kom till affären och shoppade innan lockdown trädde i kraft, skriver euronews.

Många parisare ville också donera till bokhandeln utan att köpa någon bok – och för att dela med sig av minnen av att bli kär där eller att sova bland bokhyllorna.

”(Min far) lät människor sova i bokhandeln. Vi har haft ca 30 000 människor som sovit i bokhandeln genom åren”, sa Whitman och tillade att butikens grundare på detta sätt ville uppmuntra författare att vara kreativa.

Faktum är att mottot på butiksväggen lyder: ”Be not inhospitable to strangers lest they be angels in disguise.””
James Joyce

Just lojalitet är kanske inte förvånande för platsen som ofta beskrivs som världens mest berömda oberoende bokhandel.

Shakespeare & Company grundades av Sylvia Beach 1919 och blev en mötesplats för utländska författare såsom Ernest Hemingway, T.S. Eliot, F. Scott Fitzgerald och James Joyce.

Under andra världskriget stängde ”Beach Shakespeare och Company” 1941, sedan de vägrat att sälja sitt sista exemplar av Joyces ”Finnegans Wake” till en tysk nazistofficer.

Böcker
Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Bokhandeln öppnade igen i ny kostym 1951, med ny adress och ägare – George Whitman, och resten har blivit bokhistoria.

Men det är inte bara Whitmans dotter som blivit överväldigad efter e-postutskicket. Deras webbplats, som drivs av ett litet team, har överbelastats med beställningar och donationer.

Medan bokhandeln är en institution i Paris behåller Whitman fortfarande sin excentriska och jordnära filosofi som hon verkar ha ärvt från sin avlidne far, George.

Liksom många oberoende butiker har konkurrensen från Amazon slagit hårt mot handeln, även om Shakespeare och Company klarat sig bättre än många andra boklådor.

Shakespeare and Company

Spana även in dessa

Upplyftande

Barns brev till jultomten har i år delvis ändrat karaktär, det är tydligt hur barnen påverkats av den rådande pandemin. En titt på de...

Upplyftande

En utmärglad säl som utnyttjades av tonåringar för att ta selfies räddades av djurvårdare och igår kunde den släppas tillbaka i havet, sedan den...

Livet

En restaurang i Tyskland protesterar mot landets senaste lockdown som kräver att barer och restauranger förblir stängda. Ägaren placerade ”pandor” vid borden och håller...

Upplyftande

Paul Davis fick tillbaka sin plånbok som han tappade för 26 år sedan, och bäst av allt, både kreditkort och pengarna fanns kvar. Den...