Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Hundar

Extrem charmvarning för dessa Siberian husky när husse bjuder på upptåg

Siberian husky
Youtube

Nu till Siberian husky och två kanonfilmer. Det finns en kanal på Youtube som heter My Mountain Husky. Kanalen är fullspäckad med härliga filmer för alla som gillar rasen.

Rasen är framavlad i Alaska som tävlingshund för draghundssport av hundar importerade från i första hand tjuktjerna i östra Sibirien.

Siberian husky är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare, då dessa hundar behöver mycket motion.

Som hos andra subarktiska renskötande nomadfolk använde tjuktjerna sina hundar till alla nyttoändamål: Jakt, renvallning och transport. Deras hundar var anpassade till att dra lättare packning över långa avstånd. De arrangerade även slädhundstävlingar.

Tjuktjerna hade ett nära förhållande till sina hundar, lät barnen leka med dem och använde dem som värmekälla under kalla nätter. Man bedrev även en tämligen organiserad avel, då alla hanhundar utom ledarhundarna kastrerades.

Siberian husky

När guldrushen i Alaska mot slutet av 1800-talet började klinga av, blev slädhundstävlingar allt populärare.

1908 anordnades för första gången All-Alaska Sweepstakes, en 65 mil lång slädhundstävling, och det var första gången tjuktjiska hundar, importerade av en rysk pälshandlare, deltog i en amerikansk slädhundstävling.

De slutade på en tredjeplats men prestationen imponerade stort. Flera slädhundsförare begav sig själva till Sibirien för att leta efter hundar. Alla som köptes upp kom inte från Tjuktjerhalvön utan även Kamtjatka.

Siberian husky som undrar vad tusan husse bjöd på?

Sibirian husky erkändes som en egen ras 1930 av American Kennel Club (AKC) och den amerikanska rasklubben bildades 1938. Rasen kan på många vis anses som älskvärd och vacker, men man bör knappast glömma bort Siberian huskyns mer krävande egenskaper.

De är väldigt sociala hundar, de är flockdjur som har ett starkt behov av att hela tiden ha sällskap av antingen andra hundar eller människor. De är mycket vänliga även mot främmande människor och har därför inte några som helst vaktinstinkter.

De är kända för sin medfödda drift att springa och de har även en stor fallenhet för att yla, gräva gropar och lyor. Anledningen till att de vill gräva gropar är att de söker svalare eller hetare yta.

På sommaren är det för att bli sval och på vintern för att få isolering och bli varm. Om tillfälle ges jagar de gärna småvilt, mindre husdjur som katt m.m.

”What the fluff” – när husse blivit crazy

Kolla även in dessa

Övriga

Nu till hinderbana för ekorrar. Mark Rober satt i lockdown och var extremt uttråkad. Han beslöt sig då för att bygga en fågelmatare och...

Upplyftande

Caféet i Japan använder vattensvin som ett sätt att se till att reglerna om social distansering efterlevs. Men naturligtvis är det inga äkta vattensvin,...

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Övriga

Att kärleken är universell är inte direkt dagens nyhetsflash, men visst blir man rörd av att se hur åsnan verkar uppskatta att ägaren är...