Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Livet

Sir Alfred Mehran – mannen som att fast på Paris flygplats i hela 18 år ****

Sir Alfred Mehran
Flickr/aragao

Sir Alfred Mehran, vars verkliga namn var Mehran Karimi Nasseri är en iransk flykting som bodde på flygplatsen Charles de Gaulle från 26 augusti 1988 fram till juli 2006, då han blev inlagd på sjukhus.

Har faktiskt ett vagt minne av storyn, men den hade helt fallit i glömska, ända tills ikväll, då Youtube föreslog filmen….

Hans självbiografi publicerades i boken, The Terminal Man, 2004. Hans berättelse inspirerade även Steven Spielberg att spela in filmen ”The Terminal.”

Nasseri påstår sig ha utvisats från Iran 1977 för protester mot Shahen och efter en lång tid med ansökningar i flera länder, tilldelades han flyktingstatus av FN: s högkommissionär för flyktingar i Belgien.

Detta gjorde att han nu kunde bo i många andra europeiska länder. Men att han landsförvisades från Iran har emellertid inte visat sig stämma, undersökningar visade att Nasseri aldrig förvisades från Iran.

Då han hade en brittisk förälder bestämde han sig för att bosätta sig i Storbritannien 1986, men på väg dit 1988, försvann hans papper när hans portfölj blev stulen (andra menar att han skickade dokumenten till Bryssel och ljög om att de stulits).

Levde 18 år på flygplatsen

Sir Alfred Mehran
Bild: Rex Features

Trots detta bakslag gick han ombord på planet till London, men britterna återsände omedelbart honom till Frankrike när han inte kunde visa upp några giltiga handlingar.

Han arresterades av fransmännen, men släpptes ganska snabbt eftersom hans inträde till flygplatsen var laglig och han hade inget ursprungsland att återvända till, således påbörjade han sin hemvist i terminal 1.

Hans fall togs senare upp av den franska advokaten för mänskliga rättigheter Christian Bourget. 1992 beslutade en fransk domstol att han, eftersom att han kommit in i landet lagligt, inte kunde utvisas från flygplatsen, men de kunde inte ge honom tillstånd att komma in i Frankrike.

Därefter gjordes försök att utfärda nya dokument från Belgien, men myndigheterna där skulle bara göra det om Nasseri personligen infann sig.

1995 gav de belgiska myndigheterna honom tillstånd att resa till Belgien, men bara om han gick med på att bo där under övervakning av en socialarbetare.

Nasseri tackade märkligt nog nej till detta på grund av att han ville komma till Storbritannien, som han ursprungligen planerat.

Mehran Karimi Nasseri alias Sir Alfred Mehran vid sin ”boplats”

Sir Alfred Mehran

Både Frankrike och Belgien erbjöd till slut Nasseri uppehållstillstånd, men han vägrade att underteckna handlingarna eftersom de listade honom som iransk (han ville att det skulle stå brittisk medborgare) och dessutom ville han att det skulle stå ”Sir Alfred Mehran” i passet.

Hans vägran att underteckna handlingarna blev extremt frustrerande för hans advokat, Bourget. När han kontaktades om Nasseris situation uppgav hans familj att de trodde att ”han levde det liv han ville leva”.

2003 betalade Spielbergs produktionsföretag DreamWorks 250 000 US dollar till Nasseri för rättigheterna till hans berättelse, men de använde aldrig hans berättelse i den efterföljande filmen, The Terminal.

Filmen The Terminal

Filmen The Terminal

Nasseris vistelse på flygplatsen upphörde i juli 2006 då han blev inlagd på sjukhus. Mot slutet av januari 2007 lämnade han sjukhuset och vårdades av flygplatsens gren av Franska Röda korset, han var inlagd några veckor på ett hotell nära flygplatsen.

Den 6 mars 2007 överfördes han till ett av Emmaus välgörenhetsmottagningscenter i Paris och man rev hans tillfälliga ”bostad”. Sedan 2008 bor han på centret i Paris, skriver Wikipedia.

Under sin 18-år långa vistelse på terminal 1 på Charles de Gaulle flygplats hade Nasseri sitt bagage vid sin sida och tillbringade tiden med att läsa, skriva dagbok eller studera ekonomi.

Han fick mat och tidningar från anställda på flygplatsen och åtskilliga journalister kom och besökte honom, alla ivriga att höra hans berättelse, som varje gång var lite ”annorlunda”…..

Historien om Sir Alfred Mehran

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Livet

Visste du att det finns en underjordisk bas för aliens, det är där de håller till medans de befinner sig på vår vackra planet….....

Upplyftande

En anonym miljonär har tagit till ett djärvt initiativ för att förbättra folkhälsan i den lilla byn Denchworth i Oxfordshire, England. När lockdown blev...