Sjöräddningen i Uppsala hakar på den virala trenden med Tetris-utmaningen – #tetrischallenge

Sjöräddningen i Uppsala, eller Sjöräddningssällskapet som det egentligen heter, har antagit utmaningen #tetrischallenge som sprider sig över världen.

Utmaningen består i att de ska arrangera sin utrustning i rader på marken och sedan fotografera resultatet.


– Vi var vid vår räddningsstation i Skarholmen utanför Uppsala i söndags. Det var en kollega till mig som fångat upp idén på sociala medier – jag organiserade genomförandet och körde drönaren som tog bilden, säger Marcus Uppman på Sjöräddningssällskapet RS Uppsala.

Namnet #tetrischallenge anspelar på det klassiska data- och TV-spelet Tetris från 1980-talet där man skulle sortera fallande ”klossar” i rader som sedan försvann.

Tetris-utmaningen startade i Schweiz i början av september och sprider sig nu bland blåljusorganisationer över hela världen.


Vad är det vi ser på bilden från Uppsala?

– Det är båtens utrustning och mina kolleger. Och vi hade ju inte bara kul utan gjorde nytta också: Det var ett bra tillfälle att få koll på att all utrustning fanns på plats.

Sjöräddningen i Uppsala
Bild: Sjöräddningssällskapet RS Uppsala

All kontakt man har med utrustningen leder till ökad säkerhet när det väl händer något, säger Macus Uppman.

Det svåraste var att få till räta rader

Han berättar att svåraigheten var att organisera allt i räta rader, skriver svt.

– Det tog väl en timme ungefär. Vi tänkte att det skulle se ut som en leksaksförpackning – det ska synas vad som följer med i ”paketet”.

Eftersom Sjöräddningens verksamhet bygger på frivilla resurser och donationer tyckte man också att det var ett bra sätt att marknadsföra sig på.

– Vi har fått många gilla-reaktioner och positiva kommentarer från Uppsalabor på Facebook, så det är kul, säger Marcus Uppman.

Utmanar kollegorna i Uppsala

Vilka vill ni utmana på #tetrischallenge?

– Vi samarbetar ju en del med räddningstjänsten i Uppsala, så det får väl bli dem då. Det vore kul att se dem lägga upp sin utrustning så här.