Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

10 vanliga livsmedel som är mer skadligt för dina tänder än godis

skadligt för dina tänder

Från konspirationsteorier till vad som är skadligt för dina tänder. Här är 10 vanliga livsmedel – bortsett från godis – som tandläkare helst vill att du ska undvika, eller åtminstone drastiskt minska konsumtionen av.

1 Torkad frukt

”Torkad frukt är verkligen som att äta godis,” säger Stephen J. Stefanac, professor i oral medicin och periodontit vid ”University of Michigan School of Dentistry.” ”Det har en hög klibbighet och högt sockerinnehåll.”

Det betyder att socker fastnar mellan dina tänder – den perfekta formeln för att få hål. Hoppa över den torkade sorten och satsa istället på färsk frukt.

2 Läsk

Det är förmodligen ingen överraskning att läsk är skadligt för dina tänder. En 33 cl läskburk kan innehålla 39 gram socker – det motsvarar ca elva sockerbitar.

Men det är inte det enda problemet. ”Det är väldigt surt”, säger Tricia Quartey, tandläkare i New York. ”Och syra kan bryta ner emaljen.”

”Det värsta är om du dricker läsk hela dagen, eftersom det ökar tändernas exponering för socker och syra.”

3 Juice

Liksom läsk, kan juice vara sur och innehåller ofta tillsatt socker, ibland så mycket som tio teskedar per portion och socker göder bakterier i munnen som orsakar tandröta.

Men åtminstone en tandläkare gillar ett överraskande alternativ: äppeljuice. ”Det finns vanligtvis inga tillsatta sockerarter i äppeljuice,” säger Tyrone Rodriguez, chef för pediatrisk tandvård vid Yale – New Haven Hospital.

4 Pastasås

Tomater är hälsosamma, men de är också sura: ”Att äta tomatsås med spaghetti fördubblar skadorna på emaljen,” säger Dr. Quartey.

Tand
Bild: Giper

Den sura såsen kan bryta ner emaljen på tänderna och kolhydraterna i pastan hjälper till att göd de bakterier som orsakar hål. Dr. Quartey rekommenderar istället pasta med ost.

5 Äppelcidervinäger

Denna vinäger har utropats för sina potentiella hälsofördelar, men du kanske inte inser att dess höga surhet kan erodera tandemaljen i en hast. Om det är en del av din hälsoboost, späd det alltid med vatten, drick det i ett svep och skölj munnen efteråt med vatten.

6 Kaffe, Te samt Frappé

Kaffe och te kan få oss alertare, men de är inte direkt några vänner till våra tänder. Båda är sura och urindrivande, vilket innebär att de kan torka ut munnen. ”Saliv är naturens buffertsystem för att skölja allt,” förklarar Dr. Rodriguez.

Kaffe är definitivt skadligt för dina tänder

Kaffe
Bild via Healthline

”När det blir lågt får du lättare hål och tandköttssjukdom.” Och Frappé? Den är ännu värre på grund av allt tillsatt socker. Men de goda nyheterna är att du kan skydda dina tänder genom att skölja med vatten efteråt.

7 Smaksatta chips

För det första kan hårda chips skära i tandköttet, och som raffinerade kolhydrater är de rena festen för munbakterier att äta på. Men smakämnen, som ofta är sura, fungerar som sandpapper på tänderna, säger Dr. Rodriguez.

Och ju mer extrem smaksättning, desto värre är det. Prova istället luft poppade popcorn i stället eller, ännu bättre, några nötter.

8 Halstabletter

Du kanske inte betraktar halstabletter som godis, men det är precis vad de är för dina tänder.

9 Alkohol

Öl, vin, sprit och cocktails kan alla orsaka skada på tänderna – särskilt om du vill sippa din drink. Forskning vid PLoS har funnit att öl eroderar tandemaljen på liknande sätt som läsk.

När det gäller vin kan det ha mer socker än du tror (ett glas sött vitt vin kan ha upp till åtta gram).

Sockerhaltiga cocktails är något du verkligen bör undvika: Förutom sockret kan drycker med hög alkoholhalt torka ut munnen, vilket kan påskynda skador på tänderna.

10 Energi och sportdrycker

Trots deras hälsoklingande namn är energi- och sportdrycker fullpackade med socker och syror, en dubbel risk för dina tänder, enligt forskning publicerad i ”World Journal of Stomatology.”

Dessutom innehåller många av dem en speciell klibbig substans för att hålla färgen jämnt fördelad i drinken. Det resulterar i att sockret och syran stannar kvar längre på tänderna.

Kolla även in dessa

Blandat

Hur coronaviruset sprids utomhus kontra inomhus är en högaktuell fråga. Kan man bli smittad av en förbipasserande joggare t.ex? Om du vill hålla dig...

Retro

Kickar igång med ikoniska foton Sovjetunionen, de där bilderna som har den där lilla extra knorren som gör dom speciella. För att uttrycka det...

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...