Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med

Övriga

100-åriga sköldpaddan Diego som ”räddat” sin art går nu i välförtjänt pension

sköldpaddan Diego
OBS - Det är inte Diego på bilden. Pexels

Sköldpaddan Diego som nästan ensam ansvarat för att rädda sin hotade art går nu efter ett långt och fruktbart liv i pension.

Efter flera decennier med avel i fångenskap i Ecuador kommer Diego nu att flyttas från Galápagos nationalpark till sin gamla hemmiljö i Galapagosöarna, skriver wion.

Sköldpaddan Diego 2019

Sköldpaddan Diego
Kaldari / CC0

Ecuadors miljöminister sa att jättesköldpaddan Diego skickades från nationalparkens avelsprogram baserat i Santa Cruz till en avlägsen ö i Galapagos.

”Vi avslutar ett viktigt kapitel i förvaltningen av parken”, twittrade ministern Paulo Proano.

Proano tillade att 25 sköldpaddor inklusive Diego ”kommer att återvänd hem igen efter decennier av reproduktion i fångenskap och ha räddat arten från utrotning”. Han sa vidare att ”Española Island” välkomnade sköldpaddorna ”med öppna armar”.

Nu går Diego i pension

sköldpaddan Diego
Nu väntar en betydligt stillsammare tillvaro. Peter Wilton / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Den 100-åriga Diego väger 80 kg, är 90 cm bred och 1,5 meter lång. Av populationen på ca 2 000 tros Diego vara far till minst 40 procent av alla individer.

För bara 50 år sedan fanns det endast två hanar och 12 honor av denna art som inte kunde reproducera sig, då de var för utspridda.

Som en del av avelsprogrammet fördes sköldpaddan från San Diego Zoo i mitten av 1960-talet. Hans art heter officiellt ”Chelonoidis hoodensis”.

Newzblab önskar Diego en skön pension och hoppas han njuter av sitt liv som nybliven pensionär.

Introbild – Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Spana även in dessa

Hundar

En fransk bulldogg med en fartfylld morgonrutin har förbluffat och charmat folk på TikTok till max, och visst rycks man med i deras härliga...

Upplyftande

Den libanesiska studenten Chadi Haddad åkte till det närliggande Saint George-sjukhuset i Beirut. Mitt bland alla frivilliga som rensade bland spillrorna började han spela...

Övriga

Satellitbilder avslöjar att det finns nästan 20 procent fler pingvinkolonier i Antarktis än vad man tidigare trott. De nya bevisen på ytterligare 11 kolonier...

Livet

Vildsvinet, eskorterat av två smågrisar, stal snubbens väska och sprang iväg med den. Rasande tog han upp jakten på förövaren, det var bara det...