Filmen 10 skrämmande fakta om artificiell intelligens, är på alla sätt en kuslig upplevelse. Den målar upp ett scenario som känns djupt oroande.

Personligen är jag övertygad om att tekniken kommer att bli vår undergång, vi gräver sakta men säkert vår egna grav. Tror att det i mångt och mycket finns en inneboende naivitet inför den nya tekniken, det är så lätt att se fördelarna att man blundar för det negativa.

Såg senast igår ett seminarium om smarta hem, där i princip allt är uppkopplat. De som talade på seminariet var lyriska och propagerade för hur fantastiska våra hem kommer att bli.

Ja i teorin, men vad händer när ditt lås blir hackat, ditt kylskåp blir kapat etc, och du kan inte duscha för du saknar internetuppkoppling just då.

Robotar har aldrig funderat på hur man erövrar världen … ännu. Men när vi programmerar dem och ger dem artificiell intelligens, vad händer då?

Robotar kanske kräver att vi ska ge dem rättigheter, precis som människor. De kanske kommer att kräva medborgarskap och löner.

Blir det vår totala undergång?

skrämmande fakta om artificiell intelligens

Det finns en algoritm som tillåter robotar att välja om de ska ljuga och se till så att du aldrig kommer att få reda på det. Israel och Sydkorea använder redan mördarrobotar.

I autoläge kan dessa robotar själva bestämma om de ska döda eller inte – utan något godkännande av en mänsklig operatör.

Det är möjligt för en fiende att hacka robotarna så de vänder sig mot dig. Omkring 48 miljoner Twitter konton drivs redan av bots.

Forskare lär AI att känna känslor. Förmågan att känna känslor är nog den sista egenskapen som skiljer oss från robotar, och vad händer när den gränsen försvunnit?

AI kommer att bli för intelligent för att acceptera att underkasta sig mänsklig kontroll. Robotar utvecklar förmågan att konstruera sig själva och eventuellt utplåna mänskligheten. Törs vi verkligen utsätta oss för den risken?

10 skrämmande fakta om artificiell intelligens

Glöm inte att dela artikeln till dina vänner!