Hur kan man skydda sig på nätet utan att all ens information läcker ut?

Att skydda sig på nätet är idag en självklarhet för de flesta. Man förhåller sig skeptisk till främmande länkar och man använder en ”decode url shortener” för att avkoda länkar som körts genom en ”url shortener” – för att se vart den pekar.

Man öppnar inga mejl som man inte känner igen och förhåller sig allmänt kritisk till det mesta.

Trots alla dessa försiktighetsmått så hjälper det föga då sajter blir hackade och man råkar ha registrerat sig där för en herrans massa år sedan.

Körde i kväll Firefox Monitor och det var mindre uppmuntrande läsning, min e-postadress förekom i sju olika hackarattacker.

”Denna e-postadress förekom i 7 kända dataintrång”

Det blir ju svårare att hålla sina uppgifter privata när många sidor mer eller mindre kräver att man ska registrera sig, och sedan sker ett intrång. Då spelar det mindre roll hur försiktig man själv är.

T.ex när verifications.io blev hackade den 25 februari 2019 så läckte följande ut:

Vilka data har äventyrats:

IP-adresser

Telefonnummer

E-postadresser

Födelsedatum

Fysiska adresser

Ytterligare information, inklusive: Arbetsgivare, Kön, Geografiska platser, Jobbtitlar, Namn

Att helt skydda sig på nätet är hart när omöjligt

skydda sig på nätet
Skärmdump av Newzblab

Helt plötsligt så har någon kommit över mitt namn, min adress, mitt födelsedatum och var jag bor osv.

Det digitala landskapet skapar en sårbarhet som mer och mer äventyras, och trots att detta inte är någon jättestor katastrof så känns det ändå djupt olustigt.

Än värre är att ens lösenord hamnat på drift vid vissa attacker, det ska ju vara ens privata ”nyckel” och plötsligt börjar man undra vilka sajter man har just detta PW på, det i kombination med din e-post adress, ja ni fattar.

Vet inte vad ni har för erfarenhet av detta, men för ett tag sedan så började utländska företag ringa till min hemtelefon, det gällde Bitcoin.

De påstod att jag registrerat mig på en sajt och visat intresse för en utbildning om hur man investerar i kryptovalutan.

När jag ställde dom mot väggen och undrade var de fått tag på mitt namn, telefonnr, samt e-post adress, så hänvisade de till att jag fyllt i dessa uppgifter i formuläret, vilket var ett rent falsarium.

Jag förklarade att jag inte fyllt i något formulär, men de envisades med att jag visst gjort det, varvid jag återigen sa att jag INTE GJORT DET – och så hamnade vi i ett moment 22, tills jag skällde ut personen och slängde på luren.

Kanske kom uppgifterna från läckan hos verifications.io, man kan bara spekulera, men visst är det en kuslig utveckling och ibland är det nästan bättre att sväva i ovisshet, än att behöva oroa sig för kommande överraskningar.

Så hur skyddar man sig på nätet, tja, man bör undvika sajter som kräver registrering, om man absolut inte måste eller vill ha tillgång till sajten, samt byta lösenord lite då och då, samt avregistrera sig på alla sajter man inte använder.

Sedan ska man även vara extremt misstänksam mot allt och alla, för online bör man betrakta ”alla” som potentiella hot.

Introbild – Image by Pete Linforth from Pixabay

Spana även in dessa

Kuslig spökstad fastfrusen i tiden med djävulska temperaturer ner mot – 50°C

Kusliga bilder från en rysk spökstad, ca 18 mil från staden Vorkuta, efter att invånarna flytt dess outhärdliga temperaturer på hiskeliga -50°C. Vorkuta är en...

Farhågor kring stängda gränser och alla nya varianter av coronaviruset

Det känns som att antal hotande varianter av coronaviruset aldrig tar slut. Det poppar ständigt upp nya varianter som hotar våra förhoppningar om ett...

5 hårresande mysterier om kusliga ”spökskepp” som lever vidare än idag

Bara ordet spökskepp ger en kalla kårar, minns att jag för många år sedan läste en bok som hette dödsskeppet, när man väl mönstrat...

Senaste inläggen