Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Hundar

Specialutbildade skyddshundar har redan räddat 45 noshörningar från tjuvjägare

skyddshundar
Sean Viljoen /SAWC /Ivan Carter WCA /Caters News

En grupp skyddshundar som utbildats för att skydda djurlivet i Kruger nationalpark har redan framgångsrikt räddat 45 noshörningar från tjuvjägare.

Hundarna som består av allt från beaglar till blodhundar börjar tränas upp redan som valpar i Sydafrika.

De ingår i utryckningsenheten (anti-poaching K9), som snabb kan sättas in vid misstänkt tjuvjakt. Hundarna får sin utbildning vid ”Southern African Wildlife College” i Kruger nationalpark” av mästaren Johan van Straaten.

De räddar noshörningar

skyddshundar
Sean Viljoen / SAWC / Ivan Carter WCA / Caters News

Sydafrika innehar ca 80% av världens noshörningspopulation, så det är den perfekta platsen att lansera denna innovativa idé på.

När han pratade om de 45 noshörningarna som hundarna räddat hittills, sade Johan:

De data vi samlar in i det nya projektet visar att vi hittills förhindrat att cirka 45 noshörningar fallit offer för tjuvjägare sedan spårningshundarna togs i bruk i februari 2018.

I de områden där ”Southern African Wildlife College” patrullerar har hundarna en framgångsgrad på cirka 68 procent, jämfört med mellan tre till fem procent utan några hundar.

Utryckningsenheten (anti-poaching K9)

skyddshundar
Sean Viljoen / SAWC / Ivan Carter WCA / Caters News

Johan tillade att den stora skillnaden kan förklaras i att frisläppta spårningshundar kan spåra upp tjuvjägarna mycket snabbare än vad en människa kan.

Lite beroende på ras så är hundens luktförmåga 1 000 till 10 000 000 gånger bättre än människans och deras hörsel är fyra gånger bättre än människans.

Det kom inte som någon överraskning att kampen mot tjuvjägarna blivit framgångsrik när vi tog hjälp av våra fyrbenta vänner för att skydda andra djur.

Johan fortsätter:

Projektet hjälper till att säkerställa överlevnaden av Sydafrikas rika biologiska mångfald och dess djurliv, inklusive dess noshörningar som drabbats hårt av tjuvjakt, skriver unilad.

Under det senaste decenniet har drygt 8000 noshörningar tyvärr drabbats av tjuvjakt, där Sydafrika varit ett av de hårdast drabbade länderna.

Skyddshundar får upp vittringen

Sean Viljoen / SAWC / Ivan Carter WCA / Caters News

Men trots att tjuvjakten fortfarande pågår, har organisationen ”Save The Rhino” sett en ”betydande nedåtgående trend” i antalet dödade noshörningar sedan 2015.

Det är dock fortfarande en lång väg kvar då 594 stora djur dödades förra året.

Afrikanska noshörningar klassas som utrotningshotad och enligt WWF finns bara drygt 5 000 kvar av dem i vilt tillstånd.

Så med dessa siffror i färskt minne så förstår man det viktiga arbetet som Johan, hundarna och resten av utryckningsenheten gör, och förhoppningsvis kommer de en dag att mer eller mindre helt få bort tjuvjägarna.

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Övriga

Att kärleken är universell är inte direkt dagens nyhetsflash, men visst blir man rörd av att se hur åsnan verkar uppskatta att ägaren är...

Upplyftande

Muslimer ber i Berlins kyrka med budskapet att tillsammans står vi enade. Vet att dessa bilder kommer reta gallfeber på extremhögern, men det skiter...

Upplyftande

En anonym miljonär har tagit till ett djärvt initiativ för att förbättra folkhälsan i den lilla byn Denchworth i Oxfordshire, England. När lockdown blev...