i kategorin

Kombon glassiga soltak på bilar och värsta hagelstormen är inte optimalt

Soltak på bilar blir vanligare och vanligare, men antalet soltak som går sönder har rusat i höjden på nya bilar.

En hagelstorm drabbade nyligen Fort Collins i Colorado, den orsakade kaos för speciellt en bilägare. Ett gigantisk hagelkorn kraschade hela soltaket..Det trasiga glaset hålls endast på plats av laminatet.

Advertisement

Soltak på bilar är ingen superkombo med gigantiska hagelkorn

soltak på bilar
Bild: Imgur

Men soltak ”exploderar” även utan gigantiska hagelkorn, det drabbar massor av nya bilmodeller. Speciellt modeller från KIA verkar särskilt drabbade.

Problemet drabbar bilägare i hela världen, oavsett bilmodell. Sedan 1995 har det amerikanska trafikverket NHTSA fått in 859 klagomål, Men den stora majoriteten härrör från 2011 och senare.

Dessutom antar man att det finnas ett gigantiskt mörkertal skriver mestmotor.

Varför exploderar soltaken?

En teori är tillverkningsfel. Det kan finnas iblandade ämnen som härdats för styrka glaset, vilka exploderar i stället för spricker, när glaset utsätts för höga spänningar.

Men den vanligaste och kanske mest sannolik är bilarnas moderna design. Soltaken har blivit större och mer geometriskt komplexa.

Varför exploderar soltaken
Bild: PolenRep

”Ett problem är att soltaken böjs för att passa in i formerna. Det gör dem mer känsliga för stötar och skador”, säger Rob Vandlas, utvecklingschef hos Guardian Glass till Consumer Reports.