Rasande späckhuggare attackerar febrilt båtar – men ingen vet varför

Rasande späckhuggare attackerar båtar i vad som närmast får betraktas som ”koordinerade” attacker där sjömän skadats – och ingen vet varför.

Efter en rad av incidenter där späckhuggare attackerat segelbåtar längs den spanska och portugisiska kusten så står forskarna utan någon vetenskaplig förklaring.

Några av attackerna har till och med skadat båtarna och åtminstone en person rapporterar om lättare skador i form av blåmärken, efter att de börjat ramma segelbåtar.

Pete Green, verkställande direktör på ”Halcyon Yachts”, berättade för The Guardian att en båt tvingades tillbaka till Storbritannien efter att en späckhuggare rammade aktern minst 15 gånger.

Fartyget förlorade dess styrförmåga efter angreppet och tvingades bli bogserat till en hamn för att undersöka skadorna.

Ett hotat bestånd kan vara orsaken

En liknande händelse inträffade nära Vigo i nordvästra Spanien, där sjömän larmade kustbevakningen om att deras båt var ”under attack” från späckhuggare.

Samma dag förlorade en spansk marinbåt en del av sitt roder efter ett våldsamt möte med en argsint späckhuggare, skriver SUN.

Åtskilliga segelbåtar har attackerats

späckhuggare attackerar båtar
Image by David Mark from Pixabay

Den 29 juli omringades en båt av nio späckhuggare utanför Kap Trafalgar i sydvästra Spanien.

Späckhuggarna rammade skrovet i över en timme, snurrade båten 180 grader, förstörde motorn och bröt av rodret, medan de kommunicerade med ett högt visslande.

Victoria Morris, som var ombord på fartyget, sa att attacken kändes ”helt koordinerad”.

Forskare som studerar en population utanför Gibraltarsundet säger att späckhuggare normalt är nyfikna och att de ofta följer en båt nära, ibland interagerar de också med rodret.

Men forskarna säger att späckhuggare i normala fall aldrig skulle använda det ”raseri” som förekommit i dessa attacker.

Rasande späckhuggare attackerar båtar

Spanska sjöfartsmyndigheter gick ut med en varning till fartyg i området att de skulle ”hålla avstånd”, men sjömän sa att det var lättare sagt än gjort.

Det är oklart varför dessa attacker sker, men vissa forskare tror att det kan indikera på stress i en hotad population.

Späckhuggare finns främst i det öppna havet, men de förekommer också i kustvatten.

Enligt SeaWorld är det svårt att veta hur många späckhuggare det finns, med tanke på deras globala spridning, men det uppskattas att det finns cirka 50 000.

Dess population listades som hotad redan 2005 och har minskat med åren.

Introbild – Image by skeeze from Pixabay