Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Övriga

Späckhuggarna som attackerar båtar kan ha triggats av råa tjuvjägare – och nu hämnas de

Späckhuggarna som attackerar båtar
Pixabay

Har tidigare skrivit om späckhuggarna som attackerar båtar och där ingen egentligen har kunnat förklara varför, de är normalt sett fredliga djur, men på sista tiden har de bl.a börjat ramma båtar.

Nu varnar naturforskaren och författaren Victor J Hernandez att de ägnar sig åt hämndattacker på båtar, efter att blivit harpunerade av tjuvjägare.

Victor menar att en tjuvjakt i somras ligger bakom det ökande antal attacker som skett längs den spanska nordkusten, särskilt runt Galicien i nordväst.

Attackerna som främst riktats mot mindre båtar har orsakat stora skador på en del båtar, där vissa tvingats återvända till hamn.

Regeringen förbjöd den 22:a september tillfälligt alla mindre segelbåtar att segla i området för att förhindra ytterligare incidenter.

Victor, som skrivit boken ”Cetaceans: Introduction to the Iberian, Balearic and Canarian Species”, tror att attackerna utförts av en flock på mellan 9 och 13 späckhuggare, ledda av hanen ”Pingu”.

Flocken kommer vanligtvis till spanska vatten för att jaga röd tonfisk som migrerar från Atlanten.

Victor sade: ”Sjömän i området som är väl bekanta med Pingu och hans flock, på grund av deras speciella markeringar, hävdar att flocken blev attackerad med harpuner i juli.

”Besättningen på den olagliga fiskebåten blev förmodligen rädda när de såg oss närma sig.”

Späckhuggarna som attackerar båtar

Enligt Victor har späckhuggare ett gott minne, precis som delfiner: ”Två av de yngsta späckhuggarna har rammat segelbåtar för de är traumatiserade av denna typ av fartyg”.

”De slår och biter på rodren eftersom det påminner dem om harpunattacken.”

Han tror att späckhuggarna kommer att fortsätta med detta beteende tills de så småningom kommer att glömma bort attacken, rapporterar SUN.

Han fortsätter: ”Det är bara en tidsfråga.Jag vet inte när, men när tonfisk migrerar från Atlanten följer späckhuggarna efter och de kommer till slut att glömma det brutala övergreppet”

Han tillade att späckhuggare vanligtvis är fridfulla djur och att det inte inträffat någon incident med ett fartyg sedan 1970-talet.

Victor säger att sjömän dock bör hålla ett avstånd på ca 100 meter till gruppen och att lämna dem i fred, samt att ”leva i harmoni med dem och njuta av deras prakt på avstånd för att undvika incidenter”..

Introbild – Image by M W from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Övriga

Staden Chicago rankas som den ”mest råttiga stad” i USA, en bedrift som ingen direkt skulle vara stolt över, och än värre, detta för...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fyrverkeriattack mot en polisstation i Paris för några dagar sedan aktualiserar frågan om det inte är läge att helt förbjuda dom? Förr sköts...