Spansk tjurfäktning är vidrigt, det är en skam för människan, och ens hjärna kokar över av ilska. Det är så motbjudande att se den utstuderade och perversa brutaliteten som tyvärr äger rum på olika arenor.

Tjurfäktning, som är synonymt med Spanien, har sina rötter i det förhistorisk Mesopotamien och dess epos om kungen Gilgamesh, där den mäktiga ”Bull of Heaven” fälls av den heroiska kungen efter flera timmars strid.

Spansk tjurfäktning är bara en brutal slakt

Spansk tjurfäktning
Bild: Tras los Muros

Efter att tappat popularitet i Rom och Grekland fann den sitt verkliga hem i det medeltida Spanien, där en enda kämpe på hästryggen skulle möta en fullvuxen tjur, beväpnad endast med en lans.

Under kejsaren Charles V: s regeringstid på 1500-talet nådde ”sporten” sin topp som majestätisk konstform, med den vördade kämpen ”Pedro Ponce de Leon”, som slaktade tjuren medan han red på en häst iförd en ögonbindel.

Från detta gick det mer mot en vågad utmaning, mest känd är ”Juan Belmonte”, en Sevilla-född matador som stod bara några centimeter från tjuren och höll ögonkontakt med djuret, medans han hoppade undan för hornen.

Belmonte blev stångad vid ett flertal tillfällen och hyllas som den största matadoren genom tiderna.


Vad är det för fel i huvudet på människor som gillar detta?

Spansk tjurfäktning
Bild: Tras los Muros

Myten om hans död – där han, efter blivit varnad för sexuella interaktioner av sin läkare, tog han en handfull cigarrer, två flaskor vin och sin häst innan han red till en lugn plats för att skjuta sig själv.

Han symboliserade den prestige som matadorer åtnjöt under tjurfäktningens glansdagar.

70 år senare har allt blivit extremt annorlunda, där det som en gång var en farlig utmaning där man och tjur möttes öga mot öga. Nu handlar det mer om ren slakt än strid.

Långt innan ”kampen” ska börja försvagas tjuren och mjukas upp, hävdar motståndare till tjurfäktning.

Bland annat kapas dess horn, tjurens primära försvar förkortas med flera tum med hjälp av en bågsåg.

Även om detta är förbjuden enligt lag så förekommer det ofta att man kapar hornen. Man använder även många andra sätt för att försvaga tjuren.

Outhärdligt att se spansk tjurfäktning

spansk tjurfäktning
Bild: AFP/Getty Images

En matador kan välja olika metoder, som att smörja in tjurarnas ögon med vaselin för att försämra dess syn, fylla näsan med tidningar så han inte kan andas ordentligt, svälta honom i flera dagar före striden, tvångsmata den med epsom-salter för att orsaka diarré, sticka en nål genom testiklarna, eller få tjuren att dricka så mycket vatten att han är ur slag för att slåss.

Tjuren kommer alltid in i ringen i ett tillstånd av total desorientering, rapporterar Advocacy for Animals.

På kampdagen hålls han totalt isolerad i mörker innan han tvingas möta stadions starka ljus och ljudkakofoni.

Efter ett djurplågeri utan dess like så avslutas ”föreställningen” med ett sista dolkhugg i tjurens ryggmärg, vilket får det att se dött ut, men som inte nödvändigtvis är livlöst när assistenten slutligen hugger av öronen.

Ett sista hugg mot tjurens ryggmärg med en dolk

spansk tjurfäktning
Bild: Tras los Muros

Fy helvete att detta sker i EU, detta EU som lägger sig i så mycket sväljer ibland kameler och silar myggen, de borde kasta ut Spanien ur samarbetet så länge detta vidriga djurplågeri fortsätter.

Kommer ihåg hur en film blev viral för något år sedan, där en stackars tjur får sina horn tända, och den stackaren springer i panik med brinnande horn, innan den till slut dör. Jag säger bara – FY HELVETE FÖR DE som uppskattar detta djurplågeri.