Publicerat i

Spinner alla katter eller är det bara en seglivad myt – läs svaret här

Spinner alla katter? Att ha en katt har många fördelar, de är sociala, finns alltid där, de är ljuvliga och de flesta spinner, som ska vara bra för blodtrycket. Ljudet minskar  stressen.

Vad är ett spinnande?

Ett spinnande är i grunden ett vokaliserat uttryck för nöje, ungefär som ett belåtet leende. När katten spinner talar de om för oss att de njuter och gillar det som händer. Det kan vara när vi kliar dem, t.ex.

Spinner alla katter

Oftast börjar katten spinna redan som liten, då de diar. I sällsynta fall kan de också spinna av rädsla eller oro. Det liknar en människas ”nervösa skratt”.

Spinner alla katter?

När det gäller tamkatter är svaret nej. Eftersom det är ett inlärt ljud så finns det katter som aldrig lärt sig det. Det är vanligare att vildkatter spinner än ”domesticerade” huskatter.

Det finns många orsaker till varför vissa katter inte spinner, den vanligaste är att de aldrig hört sin mor spinna, som medför att de aldrig lärde sig ljudet.

Spinner alla katter

Vissa kattungar börjar inte spinna förrän de når en mogen ålder, så om du har en kattunge som inte spinner, ge inte upp hoppet!

Är det något som är fel om min katt inte spinner?

Många som säger att ”min katt spinner inte” kommer vid närmare observation upptäcka att de faktiskt spinner. Ljudet är dock väldigt lågt, eller så består det bara av ljudlösa vibrationer.

Spinner alla katter

Du kan känna vibrationerna på kattens bröstkorg, eller genom att placera handen på nedre delen av halsen, skriver purrfectlove.

Även om din katt aldrig spunnit, är det ingen anledning till oro. Det betyder inte att din katt är olycklig eller inte tycker om att vara hos dig. Den har bara inte lärt sig det!

Spinner alla katter

Kan jag lära min katt att spinna?

Om du har en yngre katt kan du testa några saker för att dem. Du kan spela upp ljudet från andra katter. Det kan fungera, det beror helt och hållet på din katt, och det tar tid.

”The Cutest Purr in the World”

Ett annat alternativ är att den får träffa en katt som spinner. Men båda katterna måste gå bra ihop, om en eller båda katterna inte gillar varandra, kommer det bara att stressa dem.

Om du nu har en katt som inte spinner, betrakta den som en ”limited edition”. Du är ägare till en ovanlig och speciell katt, som njuter på sitt egna sätt……