Släppta CIA-dokument visar hur man använde spionduvor under kalla kriget

Från utbrändhet till spionduvor under kalla kriget. Hemliga dokument från CIA som nu offentliggjorts ger en unik inblick i hur de använde spionduvor utrustade med kameror.

Dokumenten från 1960- och 70-talen avslöjar hur duvor tränades för hemliga uppdrag som skulle fotografera strategiska platser i Sovjetunionen.


Dokumenten avslöjar också hur man använde en korp som släppte avlyssningsenheter på fönsterkarmar, och delfiner som tränades för undervattensuppdrag.

Duvor som ”blev” spioner

CIA ansåg att djur kunde utför ”unika” uppdrag med bakom järnridån. De hemliga dokumenten lagras vid CIA: s huvudkontor i Langley, Virginia.

70-talets operation, med kodnamnet Tacana, utforskade användning av duvor försedda med små kameror som fästs på kroppen för att ta bilder, enligt de släppta dokumenten.


De utnyttjade det faktum att en duva kan släppas på ett ställe de aldrig varit på tidigare och att de har förmågan att hitta hem igen, trots att det är ibland är hundratals mil hem.

Användning av duvor för kommunikation är inget nytt, det går tusentals år tillbaka i tiden, men det var först under första världskriget som de började användas för spionage.

Under andra världskriget använde en hemlig filial inom den brittiska underrättelsetjänsten MI14, en ”Secret Pigeon Service”, som släppte fåglar i en container med fallskärm över det ockuperade Europa.

Spionduva från andra världskriget

spionduvor
Bild :INTERNATIONAL SPY MUSEUM

Man bifogade ett frågeformulär och drygt 1 000 duvor återvände med meddelanden, inklusive detaljer om V1-raketstartplatser och tyska radarstationer.

Ett meddelande från en motståndsgrupp producerade en 12-sidors underrättelserapport som skickades direkt till Churchill.

Efter kriget utreddes användandet av spionduvor, och Storbritanniens valde att inte fortsätta med duvor.

Men CIA fortsatte att utnyttja duvornas förmåga och tränade också en korp som skulle leverera och hämta små föremål på upp till 40 g, från fönsterbrädor på hemliga och välbevakade byggnader.

CIA

CIA

En blinkande röd laserstråle användes för att markera målet och en speciell lampa skulle få fågeln att komma tillbaka.

CIA lyckades leverera en hemlig lyssnarenhet till en fönsterbräda, men inget ljud kom från det avsedda målet, rapporterar mirror.

CIA tittade också på om flyttfåglar skulle kunna användas för att placera ut sensorer för att upptäcka om Sovjetunionen hade testat kemiska vapen.

En annan operation som gick under namnet ”Acoustic Kitty” innebar att man placerade lyssnarenheter inuti en katt.

Experimenterade med att använda delfiner för ”hamnpenetrering”

Dokumenten visar även hur CIA på 60-talet experimenterade med att använda delfiner för ”hamnpenetrering”, men upptäckte stora problem med att överlämna kontrollen från en delfintränare till en fältagent.

År 1967 spenderade CIA nästan 6 miljoner kr på tre topphemliga program – Oxygas för delfiner, Axiolite med fåglar och Kechel med hundar och katter.