Den övergivna spökstaden Burj Al Babas i Turkiet kostade 2 miljarder – ett riktigt haveri

Den känns overkligt att se bilder på spökstaden Burj Al Babas i Turkiet. Föreställ dig rader av identiska, palatsliknande tornbyggnader, omgivna av böljande kullar och skogsmark, det låter som en dröm, men är faktiskt precis tvärtom.

spökstaden Burj Al Babas
ADEM ALTAN/AFP/Getty Images

Alla hus som är byggda i gotisk stil står nu helt tomma, de är själva sinnebilden av en övergiven spökstad.

Burj Al Babas var ett storslaget bostadsprojekt där utvecklarna pumpade in drygt 2 miljarder kr, men som sedan hamnade ekonomiska svårigheter och projektet avstannade.

spökstaden Burj Al Babas
ADEM ALTAN/AFP/Getty Images

Området ligger nära Mudurnu, i nordvästra Turkiet, ungefär halvvägs mellan Istanbul och Ankara.

När utvecklarna, Sarot Property Group, föll offer för lågkonjunkturen på bostadsmarknaden 2018, blev hundratals villor övergivna, i mitten av bygget, rapporterar CNN.

Projektet Burj Al Babas började utvecklas redan 2014, med slottsliknande villor till salu för 4 – 5 miljoner kr.. Tanken var att de skulle köpas av rika golfinvesterare. Vissa såldes, men många investerare drog sig sedan ur.

spökstaden Burj Al Babas
ADEM ALTAN/AFP/Getty Images

Det fanns också planer på att bygga ett köpcentrum, turkiska bad, biografer och idrottsanläggningar, men som sagt, av det blev intet och nu tornar husen upp sig som en spöklik påminnelse om djärva planer som gick i stöpet.

Spökstaden Burj Al Babas