Ett spännande besök i den sönderfallande och medeltida spökstaden Craco i södra Italien

NU ska vi till den övergivna spökstaden Craco, en medeltida stad i södra Italien som drabbats hårt av diverse naturkatastrofer och pesten.

Trots att invånarna sedan länge flyttat ut, så bjuder den medeltida staden på ett majestätiska intryck där den ligger högt beläggen på kullar. Den en gång blomstrande byn är idag ett turistmål.


När man byggde staden skulle den stå emot eventuella anfall, och det var faktiskt inte fienden som orsakade stadens undergång.

Vackert belägen på kullarna

övergivna staden Craco
Spökstaden Craco. Basilicata Bild: Turistica/Flickr

I själva verket överlevde staden ett flertal ockupationer, plundringar och den turbulens som uppstod vid enandet av Italien. Därefter kom digerdöden i mitten av 1600-talet som tog kål på hundratals invånare.

Ändå klarade sig Craco ganska bra och 1815 var den till och med stor nog för att delas upp i två distrikt.


Trots det befann sig Craco i en moment 22 situation. Med sitt höga läge höll de plundrare och rövare borta, men det på bekostnad av kraftig exponering från naturens element, vilket till slut blev stadens fall.

Staden hamnade i en moment 22 situation

Craco
Joan Nova/Flickr

Jordbävningar, jordskred, och översvämningar tärde hårt på staden, och när invånarna väl började lämna staden, så blev saker aldrig riktigt detsamma.

Idag är Craco en spökstad, reducerad till ingenting annat än forntida ruiner som stått tomma i ett halvt sekel.

Det är tröstande att den storslagna arkitekturen fortfarande håller ett vakande öga på Craco, trots att de enda inkräktarna i dag är nyfikna turister och festivaldeltagare.

Spökstaden Craco – dess uppgång och fall

Arkeologiska bevis tyder på att människor bott i Craco sedan minst 700-talet f.Kr. Grekiska munkar antas också ha bosatt sig där efter att ha flyttat inåt landet från södra kusten.

spökstaden Craco

Legenden säger att staden hette Monte D’Oro, eller ”berg av guld”, men i verkligheten kallades den troligtvis för Grachium, det latinska ordet för ”plogat fält.”

De första skriftliga bevisen på stadens existens visar att den år 1060 ägdes och styrdes av ärkebiskopen Arnaldo.

Från 1154 till 1168, efter ärkebiskopen, kontrollerade adelsmannen Eberto staden genom att upprätta ett feodalsystem, och sedan övergick ägandet till Roberto di Pietrapertos 1179, skriver ati.

Ett universitet inrättades under 1200-talet och befolkningen fortsatte växa och nådde 2590 invånare år 1561. Vid denna tid slutfördes även byggandet av fyra stora torg.

Spökstaden Craco från en drönare

Spökstaden Craco hade sitt första betydande jordskred 1600, men livet fortsatte och klostret St. Peter uppfördes 1630.

Sedan träffade en annan tragedi. 1656 började digerdöden härja och hundratals dog och befolkningen minskade i staden.

övergivna staden Craco
Joan Nova/Flickr

Men ännu var Craco inte nere för räkning. 1799 förkastade staden framgångsrikt det feodala systemet, bara för att sedan råka ut för den Napoleonska ockupationen. 1815 växte staden fortfarande och delades nu upp i två separata distrikt.

Efter Italiens enande i mitten av 1800-talet erövrade den kontroversiella gangstern och folkhjälten Carmine Crocco staden.

Naturkatastrofer som drabbat staden Craco

Men moder jord hade fler överraskningar för Craco. Dåliga jordbruksförhållanden orsakade en svår hungersnöd i slutet av 1800-talet. Detta skapade en massmigration där ca cirka 1 300 invånare emigrerade till Nordamerika.

Sedan kom en hel serie med skred, plus en översvämning 1972 och en jordbävning 1980. Som tur var hade de återstående 1 800 invånarna redan 1963 flyttats nerför berget till dalen Craco Peschiera.

Balkong
Looking For Europe/Flickr

Men alla var inte villiga att flytta. En man som var född i den lilla staden motsatte sig flytten och valde att bo där resten av sitt 100-åriga liv.

Craco idag

Under 2007 skapade avkomman till de som immigrerat till USA ”The Craco Society” Deras webbplats minnesmärker byn och säger, ”Även om ’Craco Vecchio’ inte längre är bebodd, bär vi dess minne i våra hjärtan”.

Craco började falla sönder runt millennieskiftet. Byggnader i gamla stan är antingen redan kollapsade eller på gränsen till kollaps.

Trots att staden är en spökstad, så förs den tillbaka till livet under de religiösa festivalerna som hålls där varje år. Dessa festivaler hyllar främst Jungfru Maria och San Vincenzo – stadens martyr.

Endast 35 personer tillåts besöka staden i taget och de måste åtföljas av en guide

spökstaden Craco
Joan Nova/Flickr

Hollywood har ibland använt staden som kuliss i sina filmer. Den förekom i filmen ”The Passion of The Christ” och i James Bond filmen ”Quantum of Solace” 2008.

Filmteamen måste dock ha varit ganska små, eftersom högst 35 personer är tillåtna i staden på samma gång. Sådana begränsningar är nödvändiga för att bevara den medeltida staden och dess skönhet.

Glöm inte att dela historien om spökstaden Craco till dina vänner!