Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

Hur Stalins chefsbödel Vasilij Blochin personligen dödade ca 15 000 människor

Stalins chefsbödel Vasilij Blochin
Montage Newzblab

Stalins chefsbödel, generalmajor Vasilij Blochinvar förde befäl över exekutionspatrullen som deltog i massavrättningar under ”Den stora utrensningen” och andra världskriget.

Han avrättade personligen flera av de mest kända personer som stod åtalade vid Stalins skenrättegångar, men han avrättade även tusentals bönder och arbetare.

I samband med Katynmassakern 1940 avrättade han tusentals polska officerare med nackskott.

De flesta av Stalins bödlar föll själva offer för den svällande terrorn. Men den mest fruktade av dem alla överlevde samtliga överordnade, det var den beryktade Vasily Blokhin.

Stalins chefsbödel Vasilij Blochin

Stalins chefsbödel Vasilij Blochin
Public domain

Han var Stalins brutalaste slaktare och man räknar med att han personligen avrättat 15 000 individer.

Blokhin blev chefsbödel 1926 och befälhavare för OGPU. Under de kommande tre decennierna genomgick organisationen flera förändringar av både namn (NKVD, MGB, KGB) och ledarskap. Den enda konstanta faktorn var den ökände Blokhin.

Att dagligen döda påverkar människans psyke. Många bolsjevikiska bödlar klarade inte av det: de hamnade på mentalsjukhus, blev deprimerade och tog till flaskan. Dessutom var de ofta drogade vid själva avrättningarna.

Men Stalins chefsbödel Vasily Blokhin var inte en av dem. Han förhöll sig ”professionell” till sitt arbete och var utrustad med ett iskallt sinne.

Hade ett iskallt sinne

Vasilij Blochin
Public domain

Han drack aldrig innan en avrättning och förbjöd sina underordnade att göra det. Men de fick unna sig några droppar ”nervavlastning” först när avrättningen var genomförd.

”Visst, vi drack vodka tills vi stupade. Säga vad du vill, men arbetet var inte lätt. Vi blev så utmattade att vi knappt kunde stå upprätt. Vi tvättade överkroppen med rakvatten.

Det var det enda sättet för att bli av med lukten av blod och krut. Till och med hundar flydde bort från oss, och om de skällde, så var det på ett säkert avstånd, ”säger den före detta bödeln Alexander Yemelyanov.

Vasily Blokhin agerade bödel åt Stalin

Men Vasily Blokhin påverkades aldrig av sitt fruktansvärda jobb. Han är förmodligen den enda bödeln i historien som tagit en universitetsutbildning.

Blodtörstig såväl som blodbesudlad så steg Vasily Blokhin snabbt i graderna. Under massutrensningen i slutet av 1930-talet fick han hantera de högst rankade offren.

Beväpnad med sin älskade Walther PP , sköt han personligen de högsta militära ledarna i sovjetstaten, inklusive Mikhail Tukhachevsky, Iona Yakir och Ieronim Uborevich.

Hans personliga lista över offer inkluderade också journalisten Mikhail Koltsov, teaterdirektören Vsevolod Meyerhold och författaren Isaac Babel.

NKVD chefen Nikolai Yezhov

Nikolai Yezhov
Public domain

Inte heller tvekade hans hand när han fick i uppdrag att skjuta sin tidigare chef och NKVD chefen Nikolai Yezhov, när denne föll i onåd med Stalin.

Nära döden

1939 blev Vasily Blokhin föremål för Lavrenty Beria, som utsetts till chef för säkerhetstjänsten NKVD:s transkaukasiska avdelning. Som sådan visade Lavrenty total hänsynslöshet mot fiender till sovjetmakten.

Han började rensa ut Yezhovs folk – och Vasily Blokhin stod inte direkt längst ner på listan.

Men efter att ha begärt tillstånd från Stalin, avslogs hans begäran oväntat. ”Kamrat Stalin höll inte med mig och sa att sådana människor som Vasily Blokhin behövs för att utföra det smutsiga arbetet”, erinrade han sig 1953.

Lavrenty Beria visade total hänsynslöshet mot fiender

Lavrenty Beria
Public domain

Utrotningen av polska officerare

Den mordiska kulmen på hans karriär skedde i maj 1940 under den så kallade katynmassakern.

Katynmassakern, eller skogsmassakern i Katyn var en sovjetisk massavrättning av polacker i skogsområdet Katyn väster om staden Smolensk i Ryssland under andra världskriget.

Namnet syftar dels på den massaker på 4 421 polska officerare från ett fångläger i Kozielsk som utfördes på order av den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD våren 1940.

Men numera även mera allmänt på morden på totalt 21 857 polska medborgare från flera olika fångläger och fängelser i Vitryssland och västra Ukraina utförda på order av Stalin.

Han skickades från Moskva och ställdes ansvarig för avrättningarna, med en enhet på 30 personer till sitt förfogande.

”Han var klädd i sina varumärkeskläder: brun läderlock, långt brunt läderförkläde och bruna läderhandskar som sträckte sig bortom armbågen.

Det gjorde ett stort intryck på mig – han var dödsanpassad, ”erinrade sig Dmitrij Tokarev, chef för NKVD-direktoratet i Kalinin-regionen.

Offren sköts nattetid, i grupper om 250 personer. I genomsnitt spenderades tre minuter per offer.

Blokhin sköt personligen drygt 600 polacker

Blokhin sköt personligen drygt 600 polacker
Public domain

Efter varje nattskift, lät Blokhin hans utmattade underordnade dricka alkohol. Själv förblev han helt lugn och uppvisade en fullständig likgiltighet till det som skett.

Blokhin sköt personligen drygt 600 polacker. För förolämpa offren ytterligare hölls en stor bankett för att markera slutet på avrättningarna.

Möter till slut sitt öde

Strax efter Stalins död blev Blokhin pensionerad och erhöll en hederspension. Men han kunde inte njuta av pensionen. Landet började nämligen undersöka fallen av utrensade offer och brott begångna av den stalinistiska regimen.

Den rekordbrytande exekutorn kallades upprepade gånger till förhör, men han undkom straffrättsligt åtal, eftersom han betraktades som ett verktyg, inte som organisatör av terrorn.

Joseph Stalin

Public domain
Public domain

I november 1954 fråntogs emellertid Vasily Blokhin generalmajorens rang ”för att ha diskrediterat sig själv medan han arbetade för staten … och varit ovärdig den höga generalgraden i sitt arbete.”

Bara några månader senare, vid 60 års ålder, dog han av en hjärtattack (eller sköt sig själv, enligt vissa källor).

Ironiskt nog begravdes Stalins chefsbödel på Donskyoe kyrkogården i Moskva, där resterna av många av hans offer ligger i gemensamma gravar.

Rekommenderade till dig

Blandat

Det förekommer en hel del konspirationsteorier om coronavirus, vilket inte är speciellt konstigt. Det florerar ju konspirationsteorier om nästan allt, så varför skulle Covid-19...

Livet

Telefonbedragare har blivit vardagsmat. Det osmakliga är att de riktar in sig på äldre offer. Man blir jäkligt förbannad på dessa känslokalla och giriga...

Blandat

Italienska borgmästare får psykbryt och fullkomligen skäller ut alla som inte följer reglerna om att hålla sig i karantän. En av utmaningarna som regeringar...

Livet

Startar kvällen med de roligaste ”pranks” genom tiderna. Vi närmar oss 1 april, dagen då alla försöker lura alla. Men det är i viss...