Mystisk stjärna i vår galax ”blinkade” – nu vill förbluffade forskare förstå varför

Till forskarnas stora förvåning verkade det som att stjärna ”blinkade” till dem och fenomenet har gjort forskare nyfikna.

Vi vet att det finns ett supermassivt svart hål i mitten av vår galax, och det är denna gravitation som hindrar galaxen från att ”splittras”.

Detta supermassiva svarta hålet har länge fascinerat forskare, men nu har ett annat objekt i närheten fått deras uppmärksamhet, skriver indiansingulf.

En stjärna som ”blinkade” gör forskare nyfikna

stjärna blinkade
Image by James Wheeler from Pixabay

Stjärnan som fått namnet VVV-WIT-08 verkade ”blinka”. Det vill säga att den verkade försvinna innan den dök upp igen.

Ljuset från stjärnan dimmades med cirka 97 procent innan det blev starkt igen. ”WIT” i stjärnans namn står faktiskt för ”What Is This”.

När forskare hittar variabla stjärnor som inte passar i etablerade kategorier, kallar de dem ”What Is This” eller ”WIT” -objekt.

Teleskop visade att den enorma stjärnan, som ligger mer än 25 000 ljusår bort, nästan slocknade i några hundra dagar för att sedan långsamt återfå sin tidigare ljusstyrka.

Forskare tror att orsaken bakom denna dimmereffekt är en annan stjärna eller planet omgiven av en tjock ogenomskinlig dammskiva.

Animering av dimmereffekten

Forskarna tror att objektet är gravitationellt bundet till stjärnan som verkar ha ”blinkat”. De är dock osäkra på vad som finns mellan stjärnan och teleskopen på jorden.

”Det är fantastiskt att vi precis skådat ett stort och mörkt föremål passera mellan oss och den avlägsna stjärnan, vi kan bara spekulera i dess ursprung”, sade astronomen Sergey Koposov till EurekaAlert.

Introbild – Image by FelixMittermeier from Pixabay

Nya poster