Denna gigantiska ”Studebaker President” är inte bara stor – den är störtskön

Vad sägs om gigantisk Studebaker President? Företaget byggde den i ett försök att överleva den stora depressionen.

Få företag överlevde börskraschen 1929 som kastade USA och västvärlden i en gigantisk lågkonjunktur. En av de som råkade värst ut var bilindustrin, det fanns ingen efterfrågan på bilar då många människor var utan arbete.


En riktig pärla

Studebaker President

Före kraschen hade försäljningen blomstrat för den amerikanska biltillverkaren Studebaker, som hade tre stora fabriker och tillverkade drygt 180 000 bilar per år.

Studebaker President i gigantisk tappning

Studebaker President

När den stora depressionen slog till valde Studebaker, liksom många andra företag, att minska på produktionen och varsla arbetare, och styrelsens ordförande begick självmord.

Efter en serie dåliga beslut under 1930- och 40-talet, i kombination med tuff konkurrens från Ford och General Motors, så förseglades deras öde slutligen i november 1967.


Bilen blev en viral hit

Studebaker President

Mitt i alla dessa svårigheter lyckades Studebaker prestera en av de största bilpranken, när de byggde en enorm kopia av ”Studebaker President”, gjord i trä.

Bilen ”Studebaker President” var en av deras främsta modeller. Den släpptes 1926 med en 5,8 liters sexcylindrig motor som kunde leverera 122 hästkrafter som gjorde den till en kung på vägarna., skriver amusingplanet.

Den hade moderna filter för luft, olja och bränsle, en förbättrad termostat och var försedd med Lanchester stötdämpare.

Ser ut som en modell XXXXXL i jämförelse

För att främja försäljningen konstruerade företaget 1931 en enorm trämodell – två och en halv gånger så stor. Modellen var över 12 meter lång och nästan 4.3 meter hög.

Den vägde över 5,5 ton och hade en kropp konstruerad av vit tall. Hjulen, levererade av Firestone Tire and Rubber Company, var 2.1 meter höga.

Tvingas ta fram stegen för att komma i

Studebaker President

Jättebilen monterades nära deras huvudkontor i Indiana. Bilen fick stor publicitet och blev en viral sensation för invånare i området och alla som passerade. Bilen dök också upp i en tio minuter lång kampanjfilm med titeln Wild Flowers.

De eldade upp bilen

Studebaker President i lågor

Tyvärr vidtog man inga åtgärder för att skydda träkonstruktionen från den hårda vintern. Bilen överlevde till våren 1936, då företaget beslutade att bränna upp den, eftersom den var i ett bedrövligt skick.

Glöm inte att dela detta till dina bilintresserade vänner!