Hur supermånen i söndags faktiskt hjälpte till att bryta dödläget i Suezkanalen

Nu till hur supermånen häromdagen faktiskt hjälpte till att bryta det dödläge som uppstått med det strandade fartyget i Suezkanalen.

Man kan kalla det för en bit av himmelsk lycka då den tajmade bärgningsarbetet perfekt, den underlättade flytten av det gigantiska containerfartyget som blockerat Suezkanalen i nästan en vecka.

Söndagens så kallade ”maskmåne” orsakade tidvatten, som steg med cirka 46 centimeter över den normala nivån under måndagen, vilket kraftigt underlättade arbetet med att få loss fartyget, enligt NASA.

Medan det under ett år förekommer 12 till 13 fullmånar, är bara sex till åtta av dem associerade till ett tidvatten som är tillräckligt högt som det under måndagen, säger meteorolog Judson Jones.

Hur supermånen bidrog till lösningen i Suezkanalen

”Det är inte ovanligt att dessa tidvatten är ca 35 cm högre än andra tidvatten under året när månen ligger längre bort från jorden”, säger Jones.

”Det är ingen tvekan om att högvattnet ingick i strategin för att lossa fartyget.”

Dessa sex till åtta fullmånar kallas supermånar, då de framstår som större och ljusare på himlen.

Trafiken i Suezkanalen kunde återupptas på måndagskvällen sedan bogserbåtar lyckats frigöra dess akter och sedan fick man loss även fören till containerfartyget Ever Given, rapporterar CNN.

Det framgångsrika arbetet möttes med triumf och lättnad, då hundratals fartyg suttit fast i kö sedan den 23:e mars.

Utmaningen är nu att arbeta ikapp förseningarna, vilket kommer att ta några dagar innan allt är som vanligt igen.

Introbild – Image by Patricia Alexandre from Pixabay

Mer läsning till dig

Senaste inläggen