i kategorin

Hans restauranger förstördes i kriget – nu använder han syrisk mat som en läkande kraft

Nu ska vi kasta oss över syrisk mat! Det ser faktiskt riktigt gott ut, fast artikeln handlar egentligen mer om mod och inspiration.

På grund av inbördeskriget i Syrien tvingades kocken och restaurangägaren Imad Alarnab som bodde i Damaskus att fly.

Advertisement
syrisk mat
Bild: Instagram/imadssyriankitchen

Två av hans restauranger förstördes under kriget. Men nu lagar han mat på ny plats och fungerar som inspirationskälla för andra, samtidigt som han ger tillbaka till de som inte kunde fly, de som blev kvar.

Redan när han var 9 år lärde hans mor honom att laga mat, detta var hans passion och 2003 övertog han restaurangen Castello, han öppnade sin andra restaurang 2006, sin tredje 2009.

”Det var en helt fantastisk tid i mitt liv, åren mellan 2000 och 2009”, berättar Alarnab för theepochtimes.

Lagar god syrisk mat

Två av hans restauranger blev sönderbombade under kriget, han höll ut tappert i fem år, men kriget bara fortsatte och han såg ingen ljusning. Det var inget lätt beslut att fatta, men han kände sig tvungen fly landet.

Han ville hitta en trygg plats för sin familj, men resan skulle bli för farlig, så han beslöt sig för att åka i förväg och lämna kvar familjen.

Hans första stopp blev Libanon. Därefter reste han vidare via Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och Frankrike, tills han slutligen den 5 oktober 2015 nådde sitt slutmål: Storbritannien.

Hans stora passion är matlagning

Hans döttrar och fru kunde lämna Syrien ett år senare och familjen återförenades den 26 juli 2016. Alarnab började med matlagning igen så fort han fick chansen. Hans rätter baseras på recept han fått från en äldre kusin och sin mor.

Efter ett antal pop-up restauranger har han nu startat en egen cateringfirma med det passande namnet Imad’s Syrian Kitchen och samarbetar med ideella hjälporganisationer för att samla in pengar till bl.a Hope Hospital i Aleppo.

Imad Alarnab med sina båda döttrar

Alarnab känner att han fått tillbaka sin värdighet genom arbetet, samt att det är ett konkret sätt att hjälpa den lidande befolkningen i Syrien.

”Det är inte bara något jag är stolt över, det är min plikt”. ”Det finns inget alternativ, annat än att hjälpa till”, säger han. Hans stora dröm är att driva en riktig restaurang igen, såsom han gjorde i Damaskus.

Imad Alarnab öppnar sin cateringfirma med syrisk mat