ta bort Google Chrome från Android
ta bort Google Chrome från Android
Image by xresch from Pixabay

Därför bör du omedelbart ta bort Google Chrome från din Android….

Användare uppmanas att omedelbart ta bort webbläsaren Google Chrome från sin Android på grund av att stora mängder känslig data samlas in.

Enligt uppgift så riskerar personlig telefondata att spridas vidare utan att användarna har en susning om det.

Det är bara den senaste i raden av integritetsmardrömmar, den går så långt att man rekommenderar användarna att radera Chrome från sina telefoner, skriver Forbes.

Det kommer som ”lök på laxen” efter att Facebook anklagas för att bryta mot människors privata data genom att i smyg spåra appanvändare och övervaka aktiviteter.

Det är Forbes cybersäkerhetsskribent Zak Doffman som varnar: ”Medan Facebook samlar in den här informationen för eget bruk samlar Chrome in den för andra”.

Användare bör ta bort Google Chrome från sin Android

ta bort Google Chrome från Android
Image by xresch from Pixabay

”Det betyder i huvudsak att de möjliggör för i princip alla att ta del av enormt känslig information om alla dina aktiviteter, ditt beteende..”

Forskning, sa han, visade hur webbläsaren tillåter mobilwebbplatser att utnyttja dess enhetssensorer, medans Apple som standard inaktiverar åtkomsten av rörelsesensorn.

Men Google tillåter inte bara åtkomst, de rekommenderar också användarna att denna inställning bör vara aktiverad, sa Doffman.

It-experten Tommy Mysk varnar att ”rörelsesensorn är tillgänglig för alla webbplatser i Android/Chrome som standard, medans Safari/iOS skyddar åtkomsten med en behörighet.”

Vad som är än värre är att Chrome gör detta även när den är inställd på privat surfning eller i ”inkognito” -läge. Hur kan detta vara okej, frågar sig Mysk?

Det ironiska är att du är säkrare med Chrome på en iPhone än en Android, eftersom Apple blockerar denna typ av datainsamling för alla webbläsare, säger Mysk.

Men du kan faktiskt inaktivera rörelsesensorn i Chrome på din Android-enhet i inställningarna, men att hitta dessa är inte helt enkelt.

Så kan du inaktivera rörelsesensorn på din Android-enhet

inaktivera rörelsesensorn
inaktivera rörelsesensorn. Image: Google Chrome / Android

Men det är inte acceptabelt att lita på att användare proaktivt ändrar inställningar för att skydda grundläggande sekretess, dundrar Mysk.

Apple och andra tillämpar nu sådana åtgärder som standard för att skydda användarna.

I verkligheten är det väldigt få som känner till dessa problem och ännu färre kommer att hitta flerstegsmenyerna för att ändra i grundläggande systeminställningar.

Detta gäller särskilt när Google markerar dessa inställningar som ”rekommenderade inställningar”.

Introbild – Image by xresch from Pixabay