I

Tadzjikistan, det kusliga landet där firandet av ens födelsedag utanför hemmets vrå ger dryga böter

Tadzjikistan, vad kan man om det. Skulle vilja svara NADA. Generellt sett är jag duktig på geografi, huvudstäder, länders konstitution etc.

Men jag kan faktiskt ingenting om landet ifråga, annat är att det ligger i någon forna sovjetrepublik.

Tadzjikistan – Ett land med märkliga lagar

Tadzjikistan

Den demokratiska republiken Tadzjikistan är förmodligen det enda landet i världen där man inte kan fira sin födelsedag utanför hemmets väggar, utan att risker dryga böter.

Det senaste kända fallet är med landets popstjärna Firusa Khafizova, som fick böta 5 000 Somoni ( ca 5250 kr) när hon firade sin födelsedag med vänner, utanför sitt hem.

Firusa Khafizova

Firusa Khafizova

Straffet har satt fokus på en av Tadzjikistans mest bisarra lagar.

Enligt ”lagen om traditioner och seder” är firandet av födelsedagar strikt förbjudet om det inte sker inom familjen innersta kärna, och det ska ske i hemmet, annars riskerar man stora böter.

Hur konstigt det än låter så används lagen och myndigheterna går så långt som att använda bilder och videor från sociala medier som bevis mot misstänkta brottslingar.

Tadzjikistan

I Firusa Khafizova´s fall använde åklagaren en video som hon postat på Instagram, och kunde på så sätt åtala henne.

Filmen visade att hon festade med sina vänner på en restaurang, en tydlig överträdelse av artikel 8 i Tadzjikistans regler om traditioner, fester och seder. Hon fick böta 5.000 Somoni för sitt misstag.

Tadzjiker har vänt sig till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje med den bisarra lagen, som de kallar för en ”statlig inblandning i människors privatliv”, men åklagare försvarar lagen, som de menar är i allmänhetens bästa intresse.

Tadzjikistan

Förbudet ska få människor att lägga sina pengar på familjens behov, istället för på överdådiga födelsedagsfester. Lagen ska även motverka att folk skuldsätter sig för att ordna stora kalas….

Förordningen infördes 2007 och utvidgades 2017. Den tillåter nu staten att införa stränga gränser för antalet gäster och rätter som tillåts vid bröllop, begravningar, dop och födelsedagar, liksom som att fastställa varaktigheten av sådana tillställningar.