tågolyckor i Polen
Youtube

”RADIOSTOP” – kommandot som får tåg i Polen att tvärnita – många tågolyckor …

Efter att drygt 20 tågolyckor inträffat i Polen under de senaste veckorna tror myndigheterna nu att de vet vilka som stört järnvägsnäten.

Efter att ett tåg på väg mot Warszawa spårade ur förra helgen, tätt följt av två andra olyckor bara timmar senare, trodde myndigheterna att det var ryskt sabotage.

Speciellt eftersom det polska järnvägsnätet utgör ett viktigt nav för leveranser till Ukraina, med allt från humanitärt bistånd till vapen.

Har varit många tågolyckor i Polen

tågolyckor i Polen
Youtube

Det är även ett viktig nav för människor som både reser till och från landet, inklusive världsledare som USA:s president Joe Biden.

Samtidigt har ryska sabotörer framgångsrikt orsakat allt från strömavbrott till att störa satellitkommunikationer i Ukraina.

Det är därför som händelserna först betraktades som en ”hybrid- eller cyberattack” mot Polens järnvägar, rapporterar Euronews.

Men när Polens säkerhetspolis började undersöka saken så verkar det i stället vara lokala radioamatörer som varit i farten.

Proryska hackare får tågen att tvärnita

De har lyckats kopiera bromssignalen som åsidosätter lokförarens manuella kommando och får tågen att tvärnita.

De sänder helt enkelt ut en signal som kallas ”radiostop”, vilket gör att tågen tvärnitar.

Det nuvarande systemet, även om det är lätt att sabotera, gör det också lättare för myndigheter att spåra gärningsmännen.

Eftersom sabotörerna måste befinna sig nära de tåg vars signaler de vill störa gör arbetet lättare för säkerhetspolisen.

Och på söndagen greps två män i 20-årsåldern i Białystok efter att ha genererat signalen från en plats i den nordöstra delen av landet.

En av de två gripna visade sig vara polis, och myndigheterna har inlett avskedandeförfaranden mot honom.

Andra möjliga sabotage utreds fortfarande, eftersom det tydligen är möjligt att sända signalen från bärbara radioapparater,.

Det förekommer även uppgifter att det är proryska hackare som saboterar signalen med billiga transistorer, och fortsättning lär följa.