”Den 27 oktober 1948 lägrade sig en tjock smog över staden Donora i Pennsylvania, det var starten på det som blev känt som ”The Donora Death Smog”.
Den extrema Donora-smoggen svepte in staden i ett halvmörker, men man tänkte inte så mycket mer på det då, men mer skulle komma…
Den gula dimman svepte in bara fem dagar före Halloween, även den närliggande byn Webster drabbades av det nästan ogenomträngliga diset.
Och de som deltog Halloween-paraden gick och kisade mot andra spöklika figurer på gatorna, som nästan var osynliga i dimman.
Fotbollslaget Donora Dragons spelade sin vanliga match på fredagskvällen, men dimman försvårade spelet och gjorde svårt att passa bollen.
Men snart började skräckslagna invånare ringa läkare och sjukhus för att rapportera om svåra andningssvårigheter, skriver smithsonianmag.
Då gav sig Dr William Rongaus ut på stan med en lykta och ledde ambulansen till fots genom de knappt synliga gatorna.
Donora sveptes in i dimman

Lördagen den 30 oktober, runt klockan 02, inträffade det första dödsfallet.
Och bara inom några dagar var ytterligare 19 personer från städerna Donora och Webster döda.
Begravningsbyråer fick slut på kistorna, florister fick slut på blommor, ingen var beredd på detta.
Hundratals uppsökte sjukhusen och kippade efter andan, medan hundratals fler med andnings- eller hjärtsjukdomar fick rådet att evakuera staden.
Det var inte förrän regnet kom vid middagstid på söndagen som dimman äntligen försvann.
Om inte dimman lättat där och då på söndagen, så hade nog antalet döda varit 1 000 istället för 20.”
Trots många invånares oro över röken som vällde in i dalen från fabrikerna, hade många inte råd att vara alltför oroliga.
Den stora majoriteten av stadens 14 000 invånare var trots allt anställda och beroende av samma bruk.
The Donora Death Smog
Så när den dödliga incidenten inträffade, kämpade brukschefer och anställda för att hitta en annan förklaring till olyckan (även om Zinkfabriken stängdes i en vecka som en eftergift).
Fabriken släppte ut en kombination av giftiga gaser, tungmetaller och fina partiklar.
”Om du tittade på röntgenplåtar av deras lungor så såg de mer ut som lungskador från en giftgaskrigföring”, sade läkaren Devra Davis.
Och detta var faktiskt den värsta luftföroreningskatastrofen i USA:s historia.
Den satte fart på områdena miljö och folkhälsa, uppmärksammade behovet av industriell reglering och startade en nationell diskussion om hälsoeffekterna av föroreningar.
Men genom att göra det ställde man industrin mot hälsan hos människor och deras miljö.
Den kampen har fortsatt under hela 1900-talet och in på 2000-talet, med kortsiktiga ekonomiska intressen som ofta övertrumfar långsiktiga konsekvenser.
Katastrofen i Donora lärde folk en rejäl läxa om det oförutsägbara priset vi får betala med våra industriella processer.
Så den stora frågan är om vi lärt något av läxan, det korta och enkla svaret får nog ändå bli, nja, bara delvis.