torsdag 21 oktober 2021

Antal fall där unga utvecklat tics har exploderat – nu tror man det handlar om ”TikTok Tics”

Nu till symptomet ”TikTok Tics”. Sedan coronavirusets utbrott 2020 har antalet unga människor som utvecklat ”tics” fullkomligt exploderat.

Redan i juni 2019 stötte den tyska psykiatern Kirsten Müller-Vahl i Hannover på denna oförklarliga och drastiska ökning.

På hennes avdelning för Tourettes syndrom översvämmades plötsligt av patienter med symptom hon inte kunde förklara.

Det var dussintals tonåringar och personer i 20-årsåldern som aldrig diagnostiserats med Tourettes syndrom, men som plötsligt drabbats av ”tics.”

Hon har behandlat patienter med Tourettes i 25 år och säger att det oftast diagnostiseras i mycket ung ålder, och är vanligare hos pojkar.

TikTok kan ligga bakom ökningen av ”TikTok Tics”

TikTok Tics
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Men i det här fallet kom allt fler unga kvinnor till hennes avdelning, nya patienter utan Tourettes, men som led av exakt samma ”tics”.

I en studie publicerad av Muller-Vahl i tidskriften ”Brain of Oxford Academic publishing”, betonar hon att detta inte är Tourettes.

Det är ett helt annat problem som fritt översatt kan kallas för ”Functional Movement Disorder” (FMD).

Enligt henne kan syndromet bero på en neurologisk skada, men man kan också utveckla ”tics” av psykologiska eller miljömässiga orsaker.

Det faktum att just så många unga drabbades av exakt samma symptom fascinerade henne, hon ville förstå varför det hände – och varför just nu.

Nyligen har många artiklar publicerats av experter som varnat för denna utveckling, som fått det klatschiga namnet: ”TikTok Tics.”

I mars 2021 publicerades en artikel i ”British Medical Journal” som rapporterade en explosionsartad ökning av kvinnor och flickor fått ”tics”.

TikTok Tics

TikTok Tics
Image by Gerd Altmann from Pixabay

I en annan studie från april 2021 rapporterade läkare från Texas en ökning med hela 60%, jämfört med tiden före pandemin.

Tamara Pringstein och Davide Martino arbetar som neurologer vid ”University of Calgary” i Kanada, skriver JP.

År 2008 öppnade de en behandlingsklinik för patienter med Tourettes och har i genomsnitt haft 200 nya fall om året.

Men mellan perioden maj 2020 och maj 2021 ökade siffran till cirka 300 nya fall per månad.

De säger att de såg en kraftig ökning sommaren 2020, då vällde det in unga människor som drabbats av ”TikTok Tics”.

Martino sa att sedan dess har antalet nya fall bara fortsatt öka, där tiden kring jul toppade med ”astronomiska proportioner”.

Även här visade många patienter exakt samma symptom som var mer eller mindre desamma.

De två tror att ökningen delvis beror på det faktum att många barn ökat skärmtiden, särskilt med Tiktok och andra sociala medier.

Pringstein betonade att ”under hela min karriär har jag aldrig sett en sådan ökning hos unga och tonåringar, det är skrämmande.”

Den goda nyheten är dock att det inte bottnar i någon neurologisk skada och att det relativt enkelt kan behandlas.

Fenomenet belyser vikten av att föräldrar snabbt uppmärksammar eventuella känslomässiga förändringar hos sina barn, även om allt på ytan verkar normalt.

Introbild – Image by Stefan Coders from Pixabay

Nya artiklar