Historikern Rutger Bregman totalsågade eliten i Davos – en rättfärdig smocka

Rutger Bregman totalsågade eliten i Davos. Hela den globala eliten fick sig en välförtjänt smocka.

Men visst fan har han rätt. Det finns något sjukt med vår globala värld, som en cancerknöl som bara växer.

Den snabba avregleringen som sköljde över Europa skedde nog delvis i blindo. Alla rusade åt samma håll, allt skulle skötas av marknaden.

Men många vanliga knegare fick sina jobb flyttade till låglöneländer, medans direktörer och kapitalet kunde flyttas över nationsgränser, allt i jakten på maximal vinst och NOLL skatt.

Kommer ihåg hur jag läste den tankeväckande boken Globaliseringsfällan när den kom ut på marknaden. Redan då, för 20 sedan, varnade de för globaliseringens konsekvenser.

Den holländska historikern Rutger Bregman

totalsågade eliten i Davos

Författarna förutspådde att vanligt folk skulle känna sig förbisprungna, vilket kommer att resultera i att nationalistiska krafter växer fram, och vad hände….

Jo de sveper över Europa med full kraft, vi har även ett Brexit som praktexempel på den motkraft som växt sig stark.

Hela tiden skyller/hänvisar man till vår globaliserade värld, men det är ju EU som medvetet avreglerat alla handelshinder och signerat alla dessa frihandelsavtal, medans de feta herrarna i kostym tjänar storkovan, alltmedan de trixar med skatteupplägg och nolltaxeringar, eller – “Vad fan får jag för skattepengarna” ….

Vem blir inte lack, men vad hade de förväntat sig, det gick för snabbt, liberaliseringsivern gick total överstyr, helt utan några aspekter av sociala dimensioner, marknadens hårda näve dikterade villkoren, och nu får vi betala priset.

Innan alla direkt utgår från att jag röstar SD är svaret – NEJ!

Davos i vinterskrud

Davos

Det hela blir inte trovärdigt, dessa elitens män/kvinnor som oroar sig så för miljön flyger dit i sina privatjet och ojar sig över klimathoten. Äntligen någon som talar ur skägget, detta har jag väntat länge på……. Vilken hjälte

“Det har varit en galen vecka bara för att jag sa det uppenbara,” sade Bregman efter att ha deltagit på paneldiskussion vid WEF i förra månaden, där han sa att frågan rörde “skatter, skatter och åter skatter och resten är bullshit i mina åsikt”.

Rutger Bregman totalsågade eliten i Davos på ett befriande sätt