Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

USA riskerar en andra våg och sjukhus som redan är ”bankrutt” fruktar katastrof

USA andra våg
Pixabay

Kommer USA inom kort att drabbas av en andra våg? I så fall kommer sjukhussystemets sprickor bli till rena avgrunder, den annalkande hösten och vintern kan bli katastrofala.

Men det är inte bara fler sjuka människor som läkare oroar sig för, det finns en risk att de sjukhus som förser fattiga med vård tvingas bomma igen.

När doktor Shereef Elnahal vandrade runt på sitt sjukhus i New Jersey i april, kunde han knappt tro sina ögon.

”Där fanns 300 patienter som behandlades för Covid-19, de fyllde salarna och låg t.o.m i korridorerna på akutmottagningen.

Traumacentret, som tidigare användes för skottskadade och offer för bilolyckor, fylldes nu med personer som låg i respirator”.

USA´s andra våg skulle bli förödande för många sjukhus

USA andra våg
Image by alanbatt from Pixabay

”Det var liksom ingenting vi någonsin sett tidigare”, sade Elnahal, VD och koncernchef för universitetssjukhuset i Newark.

”Jag minns hur jag gick runt och tittade in i de rum där det var möjligt. Nästan varje person var en färgad person, berättade han för NBC News.

”Elnahal’s hospital” är bara ett av drygt 100 stora medicinska centra som behandlar USA: s mest utsatta patienter, och färgade har drabbats extra hårt av Covid-19.

Data visar i allt högre grad att svarta och spansktalande oftare tvingas till sjukhusvård och i många fall har de även en högre dödlighet.

”Vi ser mer och mer att det är dessa utsatta samhällen som drabbas hårdare av pandemin”, säger Beth Feldpush vid ”America’s Essential Hospitals”, som representerar drygt 300 sjukhus som behandlar oförsäkrade patienter.

En andra våg av Covid-19 i höst och vinter kan bli helt katastrofal för USA, och det är inte bara fler sjuka människor som läkarna oroar sig för.

De sjukhus som behandlar oförsäkrade och fattiga patienter kan helt enkelt tvingas stänga eller skära ner på sina viktiga tjänster.

Vi skulle absolut riskera att behöva stänga”, sa Elnahal. ”Det skulle vara en hälsokatastrof för denna redan utsatta grupp.”

Vissa riskerar att tvingas stänga

USA andra våg
Image by IADE-Michoko from Pixabay

Pandemin blev en ekonomisk mardröm för sjukhusen, säger Aaron Wesolowski, chef på ”American Hospital Association.'” Kostnaderna ökade dramatiskt medan intäkterna sjönk.

Sjukhusen tvingades täcka de orimliga kostnaderna för att köpa in extra skyddsutrustning såsom N95-masker, samt ställa om avdelningar till att behandla Covid-19-patienter och oförsäkrade patienter.

Samtidigt så tvingades de ställa in alla intäktsgenererande operationer, som t.ex skönhetsoperationer och liknande.

Enligt ”American Hospital Association” så kommer sjukhus över hela USA i slutet av året ha förlorat cirka 300 miljarder dollar.

Men för större medicinska centra som universitetssjukhuset i Newark skulle den ekonomiska konsekvensen av en andra våg av Covid-19 bli särskilt förödande.

”Där det redan finns sprickor skulle dessa sprickor bli till avgrunder”, säger Dr Chris Pernell, universitetssjukhusets chef för strategisk integrations- och hälsoeffekter.

Det beror på att dessa skyddsnäts-sjukhus är ideella och erbjuder vård till alla patienter, oavsett försäkringsskydd. Redan före pandemin fick de kämpa med ekonomin.

”Jackson Health System” i Miami har till exempel bara tillräckligt med pengar för att hålla sig flytande i 50 dagar till, sedan tvingas de kanske stänga.

”Vart ska de då ta vägen?”

Mark Knight, ekonomichef vid ”JHS”, sa att om det inte vore för de tillskott av federala medel kunde sjukhussystemet, som betjänar mellan 1 200 och 1 300 patienter dagligen, ha befunnit sig på ruinens brant.

”Detta år har varit en finansiell mardröm,” sade han och tillade att den lokala regeringen träder in om de når en kritisk punkt.

Sjukhus i USA fruktar en andra våg

Svarta och spansktalande drabbas hårdare av pandemin
Image by 1388843 from Pixabay

Medan de flesta så kallade skyddsnäts-sjukhus, inklusive JHS och University Hospital, fick federala medel som räddade dem, fick andra såsom ”Valleywise Health” i Phoenix ingenting alls.

Chefsläkare Michael White menar att detta beror på ett systemfel i den formel som används för att bestämma vilka sjukhus som ska få pengar genom ”CARES Act Provider Relief Fund”.

Hälsosystemet, som årligen tar emot drygt 400 000 patienter, mestadels spansktalande, försöker fortfarande räkna ut förlustens omfattning av den första Covid-19-vågen. Om en andra kommer, sa White, kan de tvingas skära ner på tjänsterna.

”Varje gång hälso- och sjukvårdstjänster minskar så medför det en minskad tillgång till vård för de mest utsatta och som har störst behov”, sa White.

En nyligen genomförd studie från ”University of California avslöjade att det kan finnas rasfördomar i den formel som regeringen använder för att fördela CARES-medel till sjukhus.

Formeln lämnade övervägande svarta och spansktalande samhällen i sticket, trots att de ofta drabbas hårdare av pandemin.

Formeln lämnade övervägande svarta och spansktalande samhällen i sticket

USA andra våg
Image by Md. Shazzadul Alam from Pixabay

”När man tittar på hur pengarna fördelades, så fick de som betjänar dessa utsatta samhällen inte lika stor del av kakan”, sa Feldpush.

Faktum är att Feldpush sa att ”Department of Health and Human Services” fortfarande sitter inne med ytterligare 50 miljarder dollar som redan borde ha betalats ut. Men inte ens det räcker för att täcka kostnaderna för en andra våg.

Men för alla de patienter som förlitar sig på dessa sjukhus handlar deras bekymmer inte om budgetar och bokslut.

”Sjukhuset betyder allt för dessa samhällen”, säger 49-årige Tawanda Sheard, anställd på universitetssjukhuset och som bott i grannskapet i 25 år.

”De kanske inte har den bästa försäkringen, men de vet att de alltid kan komma. Var skulle de annars ta vägen för att få vård?

Introbild – Image by F. Muhammad from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Övriga

Staden Chicago rankas som den ”mest råttiga stad” i USA, en bedrift som ingen direkt skulle vara stolt över, och än värre, detta för...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fyrverkeriattack mot en polisstation i Paris för några dagar sedan aktualiserar frågan om det inte är läge att helt förbjuda dom? Förr sköts...