USA slå ut Rysslands Svartahavsflotta
Image via Youtube

USA förbereder plan för att slå ut Rysslands Svartahavsflotta – enl Ukraina……

En ukrainsk tjänsteman har sagt att USA arbetar på en plan för att slå ut Rysslands Svartahavsflotta.

Tanken är att öppna upp hamnar som blockeras av Moskva och som därmed hotar världens livsmedelsförsörjning, skriver newsweek.

Putin förstärker Rysslands Svartahavsflotta

Med Ukraina, som en av världens största leverantörer av spannmål, finns det farhågor att det kommer leda till en global livsmedelsbrist.

I fredags twittrade det ukrainska inrikesministeriets rådgivare Anton Gerashchenko att USA ”förbereder en plan för att förstöra Svartahavsflottan.”

Även en rapport från Reuters sa att Vita huset arbetar på en plan, man diskuterar hur man kan förse ukrainska trupper med anti-fartygsmissiler.

”Ukrainarnas effektiva stridsmoral mot ryska krigsfartyg övertygade (USA) att förbereda en plan för att avblockera hamnarna”, sa han.

”Leveranser av kraftfulla anti-fartygsmissiler (Harpun och Naval Strike Missile med en räckvidd på 250-300 km) diskuteras.”

Planerar USA att slå ut Rysslands Svartahavsflotta?

USA slå ut Rysslands Svartahavsflotta
Image via Youtube

Enligt amerikanska tjänstemän och kongresskällor kan de kraftfulla missilerna antingen skickas direkt till Ukraina eller via en europeisk allierad.

Ukraina har efterlyst mer och kraftfullare vapen utöver de artilleri-, Javelin- och Stinger-missiler som de redan fått.

Då kan de pressa tillbaka de uppskattningsvis 20 ryska marinfartyg, inklusive ubåtar, som blockerar dess hamnar i Svarta havet.