Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med

Upplyftande

Vallfärden Hajj blir väldigt annorlunda i år – nu är det social distansering i fokus

Vallfärden Hajj
Pixabay

Muslimer började den årliga vallfärden Hajj i år den 29 juli 2020 i Mecka, Saudiarabien. Men vallfärden 2020 blev mycket annorlunda på grund av Covid-19-pandemin.

Endast cirka 10 000 invånare i kungariket fick tillstånd att besöka den heliga platsen i Mekka, i stället för de vanligtvis miljontals pilgrimer från hela världen som normalt kommer till den heliga moskén.

Som en del av ritualen kysser man vanligtvis Kaabas heliga svarta sten, men den praxisen liksom andra aktiviteter har förbjudits. Pilgrimsfärden pågår till 2 augusti 2020.

Hajj är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern.

Vallfärden Hajj
Image by chzaib from Pixabay

Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer från hela världen till Mecka. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.

Syften med vallfärden är bland annat att komma närmare Gud, bli starkare i tron och få en starkare medkänsla gentemot andra människor.

Forskare har undersökt sociala effekter av hajj. En undersökning menade att hajj stärker sammanhållning mellan muslimer och stärker tron på jämlikhet och harmoni

Det är en vacker uppvisning i religiös harmoni där man värnar om varandra genom att hålla social distansering till varandra.

Vallfärden Hajj med social distansering i fokus

Introbild – Image by jakman1 from Pixabay

Spana även in dessa

Hundar

En fransk bulldogg med en fartfylld morgonrutin har förbluffat och charmat folk på TikTok till max, och visst rycks man med i deras härliga...

Livet

En man i Australien blev förvånad över att någon ringde på hans dörr kl 02, än mer förvånade blev han då han såg att...

Upplyftande

Den libanesiska studenten Chadi Haddad åkte till det närliggande Saint George-sjukhuset i Beirut. Mitt bland alla frivilliga som rensade bland spillrorna började han spela...

Övriga

Satellitbilder avslöjar att det finns nästan 20 procent fler pingvinkolonier i Antarktis än vad man tidigare trott. De nya bevisen på ytterligare 11 kolonier...