Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

Var kommer egentligen nya virus ifrån – däribland det aktuella coronaviruset?

Var kommer nya virus ifrån
Bild: Youtube

Youtube filmen ”Var kommer nya virus ifrån” är en både intressant och högst aktuell fråga. Med coronaviruset som globalt sveper fram med katastrofala konsekvenser så infinner sig 10.000 kronors frågan – var kommer de ifrån.

Faktum är att Darwins evolutionsteori är full av ledtrådar till frågan och den animerade filmen är i allra grad högst aktuell.

Det är en snabbkurs i virologi. Filmen tar upp hur virus skiljer sig från andra mikrober, varför de flesta virus bara kan infektera en typ av värdorganism och hur virus utvecklas för att infektera nya värdar.

Virus är de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer. Virus brukar inte räknas som en livsform, då de saknar egen ämnesomsättning, och ej kan föröka sig på egen hand, utan beskrivs mer som ”ett mellanting mellan levande och död materia”.

De kan inte föröka sig utan att infektera en levande cell. Med hjälp av cellens maskineri tillverkar viruset fler viruspartiklar. Eftersom virus är helt beroende av en värdcell för metabolism och reproduktion definieras de som obligata intracellulära parasiter.

Var kommer nya virus ifrån
Bild: Maryna Olyak

Virus kan inte förflytta sig av egen kraft, utan är beroende av att komma i kontakt med en värdcell av rätt slag för den aktuella typen av virus.

Virus sprids ofta via kroppsvätskor, luften, fysisk kontakt och avföring, direkt kontakt med smittokälla eller via luften i aerosoler.

Då virus inte är levande partiklar är många av dem mycket motståndskraftiga mot krävande miljöer både utanför och inne i kroppen.

Kroppen bekämpar virusinfektioner genom att upptäcka och eliminera virusinfekterade celler.

Särskilt det adaptiva immunförsvaret bestående av lymfocyter (T- och B-celler) är viktigt i skyddet mot virusinfektioner.

Ett framgångsrikt virus har därför utvecklat mekanismer för att dölja sin existens för immunförsvaret.

Det går att vaccinera mot en lång rad virussjukdomar och därmed öka kroppens beredskap för att bekämpa det aktuella viruset.

Var kommer nya virus ifrån?

Rekommenderade till dig

Blandat

Då man för några dagar sedan försatte hela Indien i karantän i tre veckor så betyder det ett utegångsförbud för 1,3 miljarder människor, detta...

Retro

Det är inte alla som äger en 70 år gammal tvättmaskin, än mindre tvättar sina kläder i den. Men det var precis vad den...

Blandat

Från konspirationsteorier till vad som är skadligt för dina tänder. Här är 10 vanliga livsmedel – bortsett från godis – som tandläkare helst vill...

Blandat

Det förekommer en hel del konspirationsteorier om coronavirus, vilket inte är speciellt konstigt. Det florerar ju konspirationsteorier om nästan allt, så varför skulle Covid-19...