Connect with us

Sök bland alla artiklar

Blandat

Unik världskarta som visar varje lands äldsta företag och som ännu verkar

varje lands äldsta företag
Pexels

Nu till varje lands äldsta företag. Det var Business Financing UK som nyligen publicerade denna intressanta karta som visar de äldsta företagen i (nästan) alla länder, och som fortfarande är verksamma idag.

Det äldsta företaget på listan är, Kongō Gumi i Japan, som varit verksamt sedan 578 e.Kr. Du kan se den fullständiga kartan lite längre ner i artikeln.

Intressant är att Sveriges äldsta enligt kartan är Skyllbergs bruk AB, kollade in deras hemsida och mycket riktigt står där att 1346 var ”startpunkten” för företaget.

För mer än 660 år sedan, 1346, skänkte kung Magnus Eriksson hyttor och härdar för framställning av järn i Rönneshytta, Åmme och Skyllberg till ”klosterfruarna i Riseberga”, skriver de på hemsidan.

Det är första gången som Skyllberg nämns i bevarade skriftliga dokument. Ämnet var, då som nu, järnhantering.

Karta över varje lands äldsta företag

Varje lands äldsta företag
Varje lands äldsta företag. Klicka på bilden för större format!

När det gäller metodiken, skriver Business Financing:

För att skapa dessa kartor började vi genom att granska olika källor på internet för att hitta det äldsta företaget i varje land. När vi hade en lista över företag för varje land började vi undersöka varje enskilt företag för att upptäcka om de fortfarande var i drift.

Om vi ​​var osäkra på ett företag eller inte kunde fastställa att det fortfarande var verksamt, då inkluderade vi inte det i kartorna. Vi inkluderade både privata och statliga företag i denna lista.

De länder där det inte var möjligt att identifiera det äldsta företaget har blivit gråfärgade på kartan. Dessutom har vissa länder ändrat namn eller fanns inte när det äldsta företaget öppnade. I alla fall har vi använt de aktuella landsnamnen.

Vi skapade breda industrikategorier som grupperade liknande företag. Alla steg har tagits för att se till att informationen i vår forskning är så korrekt som möjligt. Det är emellertid möjligt att det fortfarande finns verksamheter som är äldre än de som anges här.

Introbild – Photo by Frans Van Heerden from Pexels

Spana även in dessa

Blandat

I Japan har fler människor dött av självmord under oktober månad än vad som totalt dött av COVID-19. Det är hemska siffror på hur...

Blandat

Nu varnar forskare för ett nytt coronasymtom som kan vara en indikation på att du blivit smittad – det handlar om en ”konstig känsla...

Blandat

Verklighetens Mowgli är en djup tragisk historia. Han tvingas ta sin tillflykt till djungeln för att slippa bli mobbad i byn. Hans stackars mamma...

Blandat

Kinesiska forskare hävdar nu att coronaviruset uppstod i Indien. Peking har länge försökt lägga skulden för utbrottet på andra länder. Först var det Europa...