Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Unik världskarta som visar varje lands äldsta företag – och som ännu är i gång

Varje lands äldsta företag
Business Financing UK

Nu till varje lands äldsta företag. Det var Business Financing UK som nyligen publicerade denna intressanta karta som visar de äldsta företagen i (nästan) alla länder, och som fortfarande är verksamma idag.

Det äldsta företaget på listan är, Kongō Gumi i Japan, som varit verksamt sedan 578 e.Kr. Du kan se den fullständiga kartan lite längre ner i artikeln.

Intressant är att Sveriges äldsta enligt kartan är Skyllbergs bruk AB, kollade in deras hemsida och mycket riktigt står där att 1346 var ”startpunkten” för företaget.

För mer än 660 år sedan, 1346, skänkte kung Magnus Eriksson hyttor och härdar för framställning av järn i Rönneshytta, Åmme och Skyllberg till ”klosterfruarna i Riseberga”, skriver de på hemsidan.

Det är första gången som Skyllberg nämns i bevarade skriftliga dokument. Ämnet var, då som nu, järnhantering.

Karta över varje lands äldsta företag

Varje lands äldsta företag
Varje lands äldsta företag. Klicka på bilden för större format!

När det gäller metodiken, skriver Business Financing:

För att skapa dessa kartor började vi genom att granska olika källor på internet för att hitta det äldsta företaget i varje land. När vi hade en lista över företag för varje land började vi undersöka varje enskilt företag för att upptäcka om de fortfarande var i drift.

Om vi ​​var osäkra på ett företag eller inte kunde fastställa att det fortfarande var verksamt, då inkluderade vi inte det i kartorna. Vi inkluderade både privata och statliga företag i denna lista.

De länder där det inte var möjligt att identifiera det äldsta företaget har blivit gråfärgade på kartan. Dessutom har vissa länder ändrat namn eller fanns inte när det äldsta företaget öppnade. I alla fall har vi använt de aktuella landsnamnen.

Vi skapade breda industrikategorier som grupperade liknande företag. Alla steg har tagits för att se till att informationen i vår forskning är så korrekt som möjligt. Det är emellertid möjligt att det fortfarande finns verksamheter som är äldre än de som anges här.

Kolla även in dessa

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...

Blandat

Vet inte direkt om voodoo-präster är mitt primära val om jag en dag skulle insjukna i corona, det känns helt enkelt lite för mycket...