Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Upplyftande

Kanske ”Världs äldsta man” – Fredie Blom firar sin födelsedag för 116:e gången

"Världs äldsta man" Fredie Blom
PA Images

Inofficiellt betraktas Fredie Blom som ”världens äldsta man”. Han firade sin födelsedag vid sitt hem i Sydafrika, vilket var hans 116:e födelsedag.

Blom överlevde pandemin spanska sjukan 1918 som orsakade tiotals miljoner dödsfall över hela världen – inklusive hans syster.

Han slår den nuvarande rekordhållaren Bob Weighton, en 112-årig britt som korats till världens äldsta nu levande man av Guinness rekordbok, även om Bloms ålder inte blivit verifierad.

Omgiven av sina barnbarn i sin trädgård sade Blom till nyhetsbyrån AFP: ”Jag har levt så länge på grund av Guds nåd.”

Han tänder en cigarett och berättar om pandemin 1918, där han sov utomhus på höstackar för att undvika smittas av sjukdomen, men han kommer inte att låta den nuvarande pandemin orsaka panik, skriver unilad.

Han menar att det värsta med karantänen är det landsomfattande förbudet mot cigarettförsäljning, som en del i en serie av lockdown-åtgärder, och säger att just cigaretter var det han önskade sig mest i år.

Firar sin födelsedag för 116:e gången

"världens äldsta man"

Blom föddes enligt uppgift 1904 på landsbygden i östra Kapprovinsen i Sydafrika, vars största stad är Port Elizabeth.

Han har tillbringat större delen av sitt liv med att arbeta på gårdar runt Kapstaden och träffade sin 86-åriga fru Jeanette på en danstillställning och uppenbarligen vann han hennes hjärta med några sköna danssteg.

”Världens äldsta man” Fredie Blom

"världens äldsta man"
PA Images

Paret har varit gifta i nästan 50 år och för ca 30 år sedan flyttade de till förorten Delft, i Kapstaden. Men trots att han aldrig haft egna barn, så adopterade han Jeanettes två barn från ett tidigare äktenskap.

”Han har gjort allt för oss,” sade Bloms 38-åriga styvdotter, Jasmien Toerien. ‘Han gick upp klockan tre eller fyra på morgonen för att cykla till jobbet. Han älskar djur och trädgårdsskötsel.

”Blom slutade med sina läkarbesök för drygt två år sedan då han tröttnade på att ständigt undersökas, och tillsammans med sin fru Jeanette tar de varsin tablett Disprin dagligen.

”Men ibland stjäl han mina piller,” tillade hon. Dispirinpiller innehåller aspirin som lindrar mild till måttlig smärta.

Blom menar att det inte finns någon mirakelkur till att bli så gammal.

Det är ”chefen där uppe” som bestämde att min tid inte är till ände än. Jag röker min tobak. Jag går inte till läkaren. Allt jag dricker är Eno (mot sur mage) och tar en tablett Disprin varje dag. Och jag har det bra.

Naturligtvis grattar Newzblab honom på hans födelsedag och hoppas att han hänger med några år till.

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Övriga

Att kärleken är universell är inte direkt dagens nyhetsflash, men visst blir man rörd av att se hur åsnan verkar uppskatta att ägaren är...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Upplyftande

Muslimer ber i Berlins kyrka med budskapet att tillsammans står vi enade. Vet att dessa bilder kommer reta gallfeber på extremhögern, men det skiter...