Följ sidan även här

Sök bland alla artiklar

Upplyftande

Genève inför ”världens högsta minimilön” – mer cash i plånboken för de fattiga

världens högsta minimilön
Pixabay

Staden Genève har nu troligen ”världens högsta minimilön”, detta ska bekämpa fattigdom och utanförskap.

Jag fattar inte alla som skriker och gapar mot minimilöner, vad är det för fel att ha en minimilön? Det gagnar ju alla som arbetar i låglöneyrken och förhindrar lönedumpning, där de som gör ”skitjobbet” till billigaste pris får uppdraget, och så blir det en nedåtgående spiral…..

Moderater och högern skulle skrika sig blåa, ursäkta ordvitsen, men de drivs av att ha stora klassklyftor, vilket skapar friktion och slitningar i ett samhälle.

Men i deras fantasivärld så ska allt styras av marknaden, vilket visade sig förödande när pandemin slog till, ja då var det staten, (”som inte ska lägga sig i”), som minsann fick komma till undsättning, inte var det den fria marknaden som satt på lösningen!

Men väljarna i Genève sade ja till att införa en minimilön som motsvarar ett belopp på drygt 223 kr i timmen.

Enligt regeringen var 58% av väljarna i kantonen positivt inställda till att sätta minimilönen till 23 schweiziska franc per timme, och syftar till att ”bekämpa fattigdom, gynna social integration och bidra till mänsklig värdighet.”

Har världens högsta minimilön

världens högsta minimilön
Image by softcodex from Pixabay

Även om Schweiz inte har någon nationell lag om minimilöner, så blir Genève den fjärde av landets 26 kantoner som folkomröstar om detta, efter kantonerna Neuchâtel, Jura och Ticino.

”Den nya minimilönen kommer att träda i kraft den 1:a november och träffa cirka 6% av arbetarna”, säger Genèves statsråd Mauro Poggia till CNN i ett uttalande.

Communauté genevoise d’action syndicale” i Genève beskrev resultatet som ”en historisk seger som kommer att gynna 30 000 arbetare direkt, varav två tredjedelar är kvinnor.”

Till alla som är skeptiska till att fattigdom är ett problem i ett rikt land som Schweiz, uppmanar Charlemagne Hernandez, medgrundare till ”Caravane De Solidarité” folk att tänka om.

”Jag kommer ursprungligen från ett slumområde i Manila, det är sant, det är inte samma typ av fattigdom, men om du är hungrig är du hungrig. Det är ett faktum du inte kan förneka,” säger Hernandez.

Introbild – Image by Djamel RAMDANI from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Världens högsta utomhushiss är en glashiss som glider uppför sidan av en enorm klippa i Zhangjiajie i Kina. Hissen som är 326 m hög...

Blandat

Antal hatbrott i USA år 2019 steg till sin högsta nivå på drygt ett decennium, samtidigt som antal hatmord slog rekord, sade FBI på...

Hundar

Ett område i den kinesiska provinsen Yunnan har utfärdat förbud mot hundpromenader i städer, vilket orsakat ramaskri och massiv kritik, lagen ska träda i...

Blandat

COVID-19 fanns i Italien redan så långt tillbaka som i september 2019, det säger nu forskare i Italien. Världshälsoorganisationen säger att COVID-19 var okänd...