Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Så tar sig eleverna till skolan när det är typ minus 54° i världens kallaste by

världens kallaste by
Youtube

Att dagligen ta sig till skolan i världens kallaste by är inte helt lätt. Det handlar om elever som bor i Ojmjakon, världens kallaste bebodda plats.

Sibirien, bara namnet får fantasin att flöda. Dess oändliga yta med dess arktiska temperaturer.

Sacha, tidigare Jakutien, är Rysslands kallaste republik och ligger 5 000 kilometer norr om Vladivostok. Jakutsk är den administrativa huvudorten och ligger cirka 5100 kilometer öster om Moskva.

Köldhålet Ojmjakon i Sibirien

Världens kallaste by Ojmjakon
Världens kallaste by Ojmjakon. Bild: Youtube

Mitt i smeten ligger byn Ojmjakon. Med sina knappt 700 invånare är det den kallaste bebodda platsen på jorden.

Byn ligger i en dal på de övre delarna av Indigirkafloden. En av de främsta orsakerna till de låga temperaturerna är det stora avståndet till Atlanten, vars varma fukt värmer en stor del av det övriga norra halvklotet.

Bergsmassiv hindrar också den varma luften från väster och söder från att komma in, medans dörren till Arktis står vidöppen. Så på vintern breder kalla luftmassor ut sig till det sibiriska landskapet.

Medeltemperatur på vintern: Minus 40°. Barnen i den sibiriska byn Ojmjakon har världens kallaste väg till skolan. Men de extrema levnadsförhållandena är vardagsmat för invånarna.

Detta gäller också familjen Tarik och deras 8-åriga son Aljosha. Barnen i hans åldersgrupp undantas bara från skolplikten vid temperaturer under minus 54 ° grader.

Redan innan han beger sig till skolan känner Aljosha av kylan. I avsaknad av rinnande vatten så finns det inget badrum i huset, och han måste gå ut till det iskalla utedasset.

Skolbussen kommer äntligen fram till skolan

Bussen till skolan i världens kallaste by
Bild: Youtube

Alla hus i Oymyakon är byggda i trä. På grund av de stora temperaturskillnaderna så skulle betongväggar snabbt spricka och förstöras.

Framför trähuset förvarar man isblock. Det finns inget rinnande vatten i den extrema kylan, med temperaturer som sjunker till -65 grader Celsius, inga rörarbeten har en chans att klara sig. Hans mamma låter isen tina och lagar sedan te åt sin son.

Nästan varje dag måste Aljosha göra sig redo att gå till skolan. Man klär sig enligt principen lager på lager.

Hans mor Irina har värmt upp vardagsrummet till 20 grader. Så när Aljosha öppnar ytterdörren är det ca 70 grader kallare luft som möter dom nästan varje dag, i världens kallaste by.

En välkommen paus från den kallaste bebodda platsen på jorden

Skolan i världens kallaste by
Bild: Youtube

Till skillnad från elever i andra delar av världen är barnen här sällan lekfulla när de ska till skolan, istället är de fokuserade. De reser i grupper och försöker lägga den 2 kilometer långa rutten bakom sig så snabbt som möjligt.

Väl i i skolan tar Aljosha och de andra eleverna av sig sina många lager av kläder och kör igång med skolarbetet. För de flesta av dem, en välkommen paus från den tärande kylan. En högst intressant film.

Att ta sig till skolan i världens kallaste by

Spana även in dessa

Blandat

Nu till ambulansförare i Indien. Med nedvevade fönster och tjutande sirener berättar den 41-årige ambulansföraren varför han kör ambulans. ”Jag förlorade min mamma för...

Blandat

Mobben jagar ikapp bilisten och jag är glad att jag inte satt i den bilen. Videon som laddades upp på Youtube för några timmar...

Blandat

Filosofen Herbert Fingarette hävdade en gång att det inte fanns någon anledning att frukta döden. Men vid 97 års ålder började hans egen dödlighet...

Blandat

Irakiska COVID-läkare lever farligt, åratals av misskötsel av sjukhussystemet i kombination med coronapandemin har försatt dem i ett utsatt läge. Den irakiska läkaren Tariq...