Följ sidan även här

Sök bland alla artiklar

Blandat

Befolkningen i Kuba lider under en av världens hårdaste och längsta lockdowns

världens längsta lockdowns
Pixabay

Kuba har haft en av världens längsta och hårdaste lockdowns – i mer än sex månader har landet upprätthållit dessa extremt tuffa åtgärder. för att förhindra spridning av coronaviruset.

Alla kommersiella flyg- och sjöresor har stoppats sedan den 2 april, och alla som kommer in eller lämnar Kuba behöver ett särskilt tillstånd från regeringen för att göra det.

Även om det bidragit till att minska virusets spridning har de också skadat ekonomin allvarligt.

På en ö som är beroende av turism, finns det nu praktiskt taget inga turister alls.

Alejandro, en av alla kubaner som arbetar inom turistnäringen känner hopplöshet och förtvivlan.

”Det är tomt” han gestikulerar på de tomma koloniala gatorna i Gamla Havanna. ”Det finns inga turister, inga inkomster. Vi trodde inte det skulle hålla på så länge.”

Innan coronaviruset lamslog turistsektorn så tjänade han ca 270 kr i timmen genom att guida turister i sin klassiska Chevy, som han målat chockrosa för att fånga uppmärksamhet.

När exakt Kuba kommer att öppna upp igen är en ständig källa till spekulation bland kubaner.

Gamla Havanna

världens längsta lockdowns
Bild: Image by David Mark from Pixabay

I mars, när de tre första coronafallen upptäcktes – (3 italienska turister) – sa regeringen att den skulle öka screening på flygplatser och att sjukvården skulle säkra turisternas hälsa.

Men allt eftersom antalet fall fortsatte att öka svängde den kubanska regeringen och genomförde en fullständig nedstängning.

All turism förbjöds; barer, restauranger och till och med stränderna stängdes. Gamla Havannas slingrande gator – som vanligtvis är fyllda med turister och försäljare är nu dödstysta.

Begränsningarna, som inkluderar obligatoriska ansiktsmasker offentligt och reserestriktioner inom Kuba, verkar ha haft effekt.

Hittills säger Kubas hälsovårdsministerium att ön bara haft 5 718 fall och 122 dödsfall, vilket är lägre än många andra länder i Karibien och Latinamerika.

Effekten av sex månader utan nästan helt utan turismintäkter börjar nu kännas av över hela ön. I juli började man tillåta små grupper av turister komma till avlägsna små öar, rapporterar CNN.

Kubanska tjänstemän sa att de ville få utbrottet under kontroll innan de öppnade upp igen, men de senaste veckorna har de hintat om att det inte kan pågå mycket längre.

I slutet av september började man minska på begränsningarna i Havanna – där pandemin slagit hårdast – restauranger har öppnat igen med reducerad kapacitet och man tillåter människor att besöka stränderna igen.

Livet under ”världens längsta lockdowns”

Introbild – Image by Juan Cuba from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Världens högsta utomhushiss är en glashiss som glider uppför sidan av en enorm klippa i Zhangjiajie i Kina. Hissen som är 326 m hög...

Blandat

Antal hatbrott i USA år 2019 steg till sin högsta nivå på drygt ett decennium, samtidigt som antal hatmord slog rekord, sade FBI på...

Hundar

Ett område i den kinesiska provinsen Yunnan har utfärdat förbud mot hundpromenader i städer, vilket orsakat ramaskri och massiv kritik, lagen ska träda i...

Blandat

COVID-19 fanns i Italien redan så långt tillbaka som i september 2019, det säger nu forskare i Italien. Världshälsoorganisationen säger att COVID-19 var okänd...