Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

Unika bilder av världens mest kända byggnader från tiden de uppfördes ***

världens mest kända byggnader
Wikipedia

Man tänker sig att världens mest kända byggnader alltid har stått där, men precis som allt annat så har de en gång i tiden bara varit halvfärdiga, eller rent av bara påbörjade.

Dessa fantastiska bilder ger oss en unik inblick i konstruktionen av några av världens mest ikoniska landmärken, då byggarbetare bar keps och inte hjälm.

Världens mest kända byggnader

Världens mest kända byggnader

De svartvita bilderna, från ”Mary Evans Picture Library”, ger en extraordinär inblick i hur dessa historiska byggnader från 1800 och 1900-talet byggdes, innan man införde strikta säkerhetsregler.

Eiffeltornet under dess konstruktion 1888

världens mest kända byggnader
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Pelare på plats vid det ikoniska landmärket som tog två år att bygga – där 7 000 ton järn användes. Tornet byggdes mellan 1887 och 1889 för att bli den pampiga entrén till världsutställningen.

Världsutställningen ”Exposition Universelle” anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen.

Vita huset (1902)

Vita huset
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Ovala rummet tar form och utvidgar presidentens hemvist i Washington DC.

Vita huset byggdes efter att District of Columbia inrättats efter ett kongressbeslut i december 1790. Dåvarande presidenten George Washington hjälpte till att utse en plats för byggnaden tillsammans med stadsplaneraren Pierre L’Enfant.

James Hoban fick äran att utföra konstruktionen och 13 oktober 1792 lades grundstenen. John Adams med sin fru Abigail blev den första som flyttade in i vita huset den 1 november 1800, då det fortfarande var en byggarbetsplats.

Mount Rushmore under konstruktion med Jefferson nästan färdig – 1937

världens mest kända byggnader
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Mount Rushmore är känt för de 18 meter höga bysterna i granit föreställande de amerikanska presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln.

Dessa enorma granitbyster skapades av den dansk-amerikanske skulptören Gutzon Borglum och hans son, Lincoln Borglum, tillsammans med 400 arbetare.

Sydney Harbour Bridge under uppbyggnad – byggandet av bågen över bron började 1929

världens mest kända byggnader Sydney Harbour Bridge
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Det tog 1000 män åtta år att bygga bågvalvet, med två lag som möttes i mitten, och på eftermiddagen den 19 augusti 1930 kunde bågarna byggas ihop

Bågvalvet sträcker sig 503 meter och väger 39 000 ton. Valvet går upp till 134 meter över havet, men på varma dagar expanderar stålet och höjer bron med upp till 180 millimeter.

Empire State Building byggdes i början av 1930-talet

världens mest kända byggnader Empire State Building
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Hela byggnaden uppfördes under loppet av ett år och 45 dagar. Under vissa tider byggdes 14 våningar under loppet av tio dagar. I genomsnitt blev 4,5 våningar klara per vecka. Det är fyra gånger så snabbt som byggandet av nutida skyskrapor.

Mer än 3 400 arbetare, med en lön på 1,92 $ per timme, var anställda på bygget. Särskilt anmärkningsvärda är grupper av fyra personer som var anställda för nitning.

Dessa bestod oftast av mohawker, som slog 800 nitar per dag och kastade på 300 meters höjd metalldelar över 40 meters avstånd, delar som fångades med trattformiga handskar.

Frihetsgudinnan som byggdes i Paris och skeppades till New York

Frihetsgudinnan
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Strukturen omgiven av byggnadsställningar i Paris innan den skickades till New York.

Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från ”det franska folket”, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet.

Frihetsgudinnan
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

USA stod för grunden och sockeln medan Frankrike stod för själva statyn. Gåvan var till en början inte alls välkommen, men togs motvilligt emot efter franska påtryckningar.

Tower Bridge (1894)

Tower Bridge
Mary Evans Picture Library/Caters/Getty

Tower Bridge kompletterade London Bridge på grund av Londons utbyggnad österut. Den är en av världens mest kända broar.

1886 började man gjuta grunden till den nya bron (tornen) och den 30 juni 1894, efter åtta års byggande, hölls det kungliga öppnandet.

Tower Bridge är 244 meter lång, 18 meter bred, 65 meter hög och väger cirka 11 000 ton.

Rekommenderade till dig

Retro

Fotokromibilder har ofta ett magiskt skimmer över sig, de bär på något oförställt och är lite som Mona Lisa´s leende. Dessutom känns vissa av...

Övriga

Vad i herrans namn är det som fångat dessa fotografers intresse så till den milda grad att de ålar sig på marken, och där...

Retro

Hade faktiskt aldrig hört talas om Oscar Gustave Rejlander tidigare. Han föddes i Sverige, troligen 1813, och dog den 18 januari 1875 i London....

Blandat

Dags för ett återbesök i Sibirien, som erbjuder alla besökare så mycket mer än bara snö och extrem kyla. Under vintern utvecklas mäktiga högtryck...