Världens minsta kattdjur är helt bedårande – här är bilderna som bevisar det

Världens minsta kattdjur är helt bedårande, man vill bara ta dem i sin famn och omfamna dom. Katten är av arten ”Rostfläckig katt”, ett kattdjur som är nära släkt med leoparden.

Världens minsta kattdjur

Har tidigare publicerat en artikel om världens minsta katt, men detta är världens minsta kattdjur, och det är sannerligen en stark kandidat till världens sötaste djur.


Världens minsta kattdjur

Katten väger bara mellan 1 kg och 1,5 kg. Arten är uppkallad efter de rostbruna fläckarna, på den i övrigt grågula pälsen. På så sätt liknar den leopardkatten men fläckarna är inte lika tydliga.

Världens minsta kattdjur

På huvudet förekommer fyra mörka strimmor som börjar vid ögonen och som fortsätter över huvudets topp fram till övre halsen. På varje sida om näsan finns två mörka horisontala linjer.

Världens minsta kattdjur

Varje individ lever ensam och jagar på natten, och liknar på många sätt leopardkattens levnadssätt. På dagen vilar den i ihåliga träd eller i den täta växtligheten.


Världens minsta kattdjur

Byten utgörs av fåglar, små gnagare, ödlor, grodor och insekter. Den har inga problem med att klättra i träd, men vistas vanligen på marken.

Världens minsta kattdjur

Kika på den underbara katten när han utforskar sitt revir på Sri Lanka. Som de säger i filmen: ”Det de saknar i storlek, tar de igen med sitt mod”. Bilder: Big Cats on BBC

Världens minsta kattdjur ute på äventyr

Glöm inte att dela artikeln till dina vänner!