Den 15 januari 2019 tog marinbiologen och miljövårdaren Ramsey ett fridfullt dyk tillsammans med världens största vithaj Deep Blue. Arten är den största nu levande rovfisken, och den tredje största inom hajarten.

Ramsey och hennes team befann sig i dykbåten, de skulle övervaka utfodringen av tigerhajar som fick knapra på en död kaskelot som de hittat utanför kusten på Sand Island, nära Oahu, Hawaii, där den låg på strandlinjen.

Enligt Star Advertiser var det då som Deep Blue dök upp och ville ta del av bytet. Hon anses vara världens största vithaj, och verkade dessutom vara gravid. Ramsey säger hon är ungefär 6.1 meter lång och 2.40 meter hög.

Ett hjärtligt och ömsesidigt respektfullt möte

Deep Blue

Att en stor vithaj dyker upp vid Hawaii är sällsynt på grund av det varma vattnet. Ramsey tror att graviditeten och hajens ökade aptit kan förklara varför den fanns i denna ovanliga miljö.

En sak som överraskade Ramsey var att det fanns delfiner där, de undviker vanligtvis stora vithajar.

Hon blev djupt tagen av hajens storlek och de speciella kännetecken som identifierar henne som Deep Blue, en haj som hon tidigare simmat med på sina forskningsresor till Guadalupe Island, Mexiko.

”Jag saknar ord, det är hjärtvärmande”

”Hon är nog den mest omtänksamma stora vithaj jag någonsin har mött”

Världens största vithaj Deep Blue

Glöm inte att dela detta värmande möte till dina vänner!