Publicerat i

Sveriges första renodlade pizzeria öppnades 1969 på Gustav Adolfs torg

Sveriges första renodlade pizzeria, ”Piazza Opera” startades 1969 av entreprenören Giuseppe ”Peppino” Sperandio och låg på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Men långt tidigare, redan 1947 öppnades Sveriges första pizzaservering i Västerås, som serverade pizzor till de i huvudsak 300 italienare som flyttat dit för att arbeta på ASEA.

Vem älskar inte att hugga in på sin pizza?

Sveriges första renodlade pizzeria

Under 1950-talet fanns även pizza på menyn hos restaurangen (Fratis Tre Remmare) i Stockholm och på ett par restauranger i Göteborg, men någon större uppmärksamhet fick den inte.

Giuseppe ”Peppino” Sperandio öppnade Sveriges första renodlade pizzeria

Giuseppe "Peppino" Sperandio

Giuseppe ”Peppino” Sperandio öppnade sin första restaurang, Gärdsmygen redan 1963 och även där serverades pizza, bland andra rätter. Piazza Opera blev hans femte krog.

Redan på mitten av 60-talet ville han bygga en pizzeria, men blev övertalad att det inte var något för Sverige.

Sperandios blev dock Stockholms okrönte pizzakung och hade drygt 30 pizzerior under en period.

”Hans idé var att nå en ung målgrupp och sälja billig mat.” berättar dottern Angela Tillman Sperandio.

pizza

Han var även först med idén att servera gratis sallad när man väntade på sin pizza. Där och då föddes den ”svenska” pizzasalladen och idag är denna sallad, med sina rötter från länderna på Balkan, lika svensk som falukorv.

Sperandio som föddes i nordöstra Italien 1929, tog med sig denna sallad från sin barndoms nordöstra Italien och införlivade den i den svenska matkulturen.

Den ”svenska” pizzasalladen

pizzasallad

Pizzasalladen var ursprungligen strimlad vitkål, vatten, lite peppar samt pressad citron. Detta fick stå över natten och serverades dagen därpå. Det var först efter det som pizzan slog igenom på allvar.