Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Vikingar kontra nynazister – dokumentär om rasism och dess missbruk av historien

Vikingar kontra nynazister
Youtube

Nu till vikingar kontra nynazister. Medeltidsälskare har blivit alltmer oroade av hur nynazister och högerextrema grupper missbrukar medeltida historia.

Dokumentären som precis släppts visar hur älskare av medeltida historia konfronterar dessa grupper i Sverige.

Vikings Versus Neo-Nazis” filmades för Al Jazeera engelska och kommer att sändas på deras nätverk under perioden 29 mars – 4 april, men sänds redan nu på deras digitala plattformar.

Det är den brittiska filmskaparen Nicholas Ahlmark, med de svenska filmskaparna Hanna Aqvilin och Keivan Salehpour som gjort filmen, som kretsar runt Robin Lundin, svensk skollärare och entusiast av vårt arv från vikingarna.

Han är också aktivist mot rasism och störs särskilt av hur vissa människor missförstår landets medeltida förflutna för att främja sina rasistiska och nationalistiska stereotyper.

Dokumentärfilmen följer Robin när han konfronterar ledaren för den nordiska motståndsrörelsen (NRM), som använde symboler från fornnordisk kultur för att främja deras ideologi.

Vikingar kontra nynazister
Youtube

Medan många svenskar aktivt fördömer den här gruppen, ville Robin försöka pröva ett nytt sätt att träffa dem. ”Hans hopp var att ha ett rationellt samtal, vilket på något sätt skulle få dem att tänka på det mer,” säger Ahlmark.

Filmskaparen förklarar att han följde Robin när han åkte till ett av gruppens möten i Kungälv, strax norr om Göteborg, vilket resulterade i en fyrtio minuters konversation med en av deras ledare.

Medlemmarna i den nordiska motståndsrörelsen blev förvånade över mötet, men gick med på att prata med honom, troligtvis för att Robin var utklädd som viking, som Ahlmark tror kan ha avväpnat dem. Resultatet är ett fascinerande utbyte.

Robin är också en del av den svenska aktivistgruppen ”Vikingar Mot Rasism”.

Vikingar kontra nynazister

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...