Den mörka sanningen bakom den virala videon med sköldpaddan

Den virala videon med sköldpaddan attraherade tusentals gilla-markeringar, många var helt överväldigade av hur ”gullig” den var.

Det är det stora problemet med sociala medier, man får en fragmentarisk glimt av något som sker, vi får inte ta del av hela bilden.


Jag blev själv förvånad över filmens stora genomslag, nu är jag ingen expert, men jag tyckte det syntes ganska tydligt att den stackaren ”kämpade för livet”, och hade INTE kastat mig över gilla-knappen.

Det är tusen gånger bättre att se dem såhär

virala videon med sköldpaddan

Det var för drygt 2 år sedan som filmen lanserades med epitetet en ”galen sköldpadda”, som virvlar runt i vattnet strax efter födseln.

Strax efter filmen publicerades på Facebook 2017, blev filmen från sköldpaddsreservatet i Mexiko – ett klickmonster som genererade hundratusentals gilla markeringar och nästan lika många delningar och kommentarer.


Kan just se hur Newsner och andra sajter skrev -”gilla och dela om du också gillar den gulliga sköldpaddsungen”…

Den stackaren tvingades avlivas

Den mörka sanningen bakom den virala videon med sköldpaddan

Men filmen visar INTE en glad, söt sköldpadda som lite gulligt kämpar med att hamna på rätt köl, videon visar faktiskt en tragisk verklighet.

Kaiulani Creamer Shorey, som jobbar på Tortugranja i Mexiko, där sköldpaddan föddes, berättar att de tvingades avliva sköldpaddan kort efter födseln, för att avsluta hans lidande.

Sköldpaddan föddes med en allvarlig neurologisk åkomma som gjorde att han inte kunde kontrollera sina fenor.

Hade de släppt ut honom i det fria hade han snabbt drunknat av utmattning – troligtvis ganska omgående, så därför avlivade centret honom.

Den mörka sanningen bakom den virala videon med sköldpaddan

Den stackaren kämpar för livet