Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Övriga

Denna vackra film med en vit älg kan man se hur många gånger som helst

vit älg
Youtube

Den sällsynta filmen med en vit älg från södra Sverige är fantastisk att se. Fan ta den jägare som skjuter ihjäl denna majestätiska varelse.

Blir lite osäker på filmens ursprung, det florerade en liknande film för många år sedan, och det framgår inte om det är en ny film, fast newsflare brukar vara på tårna.

Vita älgar är ganska unika i Sverige och man räknar med att det endast finns uppskattningsvis mellan 75-100 i landet. Älgen är för övrigt Jämtlands landskapsdjur.

Men hur kommer det sig att älgen är vit? Det handlar något som kallas för leucism, vilket innebär att älgen inte kan lagra pigmentet melanin.

Blir extra tydligt varför skogens konung är ett så passande epitet

vit älg
Youtube

Till skillnad från albinism kan dock älgarna producera ämnet, de kan bara inte lagra det, vilket resulterar i individer som antingen är ljusare, delvis vita eller helvita.

Det genetiska anlaget för leucism är sannolikt recessivt, vilket innebär att anlaget måste finnas hos både tjuren och kon för att kalven ska bli vit.

Man har även gjort försök att tämja älg, framför allt i Ryssland. Under 1700-talet uppkom i Sverige en debatt om och hur älgar kan användas som dragdjur i gruvdriften eller för att befordra post.

De första dokumenterade tämjningsförsöken gjordes av författaren och lantbrukaren Isak af Darelli.

I början av 1800-talet var älg-kavalleri påtänkt, men det stupade på att älgstammen blivit i det närmaste utrotad genom att jakten avreglerades under Gustav III, och därefter fanns inga nya domesticeringsexperiment.

Så vacker och majestätisk – en vit älg i det fria – det är skogens konung och kejsare i ett

Glöm inte att dela den vita älgen till dina vänner!

Rekommenderade till dig

Upplyftande

Det hjärtvärmande ögonblicket då hela gatan applåderar sjukvårdaren har blivit en värmande nyhet som fått stor spridning, vi behöver få lite uppmuntrande nyheter just...

Retro

Det är inte alla som äger en 70 år gammal tvättmaskin, än mindre tvättar sina kläder i den. Men det var precis vad den...

Upplyftande

I tuffa tider kommer folk nära varandra. Bilden av en muslimsk och judisk sjukvårdare som ber tillsammans har spridit sig som en löpeld på...

Upplyftande

Haha, snubben skickade sin hund till butiken då hans sug efter Cheetos blev outhärdligt medans han befinner sig i lockdown. Med hundratals miljoner människor...