Vit makt-rörelsen är en kuslig och pervers ideologi. Redan som Aristoteles sade så blir man dygdig genom att utföra dygdiga handlingar. Kort sagt, man blir utifrån det man gör, oavsett hudfärg.

Alla som sett filmen ”American History X” inser ganska snabbt hur urbota idiotisk vit makt-rörelsen är. Utan att förringa deras intellektuella kapaciteter, så är det i mångt och mycket förvirrade själar som söker efter något att tro på, oavsett om det är sant eller icke sant.

Christian Picciolini var bara 14 år gammal då han rekryterades till en nynazistisk organisation 1987.

Han säger att han stod och rökte en joint i en gränd i Illinois när en man drog ut jointen från hans mun och sade: ”Detta är precis vad kommunisterna och judarna vill att du ska göra för att hålla dig på mattan. ”

Som barn till italienska invandrare från arbetarklassen, växte han upp med att inte döma en person efter dess hudfärg, men att han var arg på sina föräldrar för att de tvingades arbeta sju dagar i veckan, och försummade honom.

Christian Picciolini

Vit makt-rörelsen - Christian Picciolini
Christian Picciolini

Deras frånvaro lämnade ett tomrum i honom, och de våldsamma vit makt ideologierna fyllde hans tomrum, sade han, och därför accepterade han inbjudan till att börja delta i nynazistiska möten och andra rasistiska demonstrationer.


Nästan 30 år senare har han lämnat det där bakom sig. Han distanserade sig från alla former av vit makt-rörelsen då han började träffa människor från minoritetsgrupper som utmanade hans tankar.

Plötsligt en dag stod han i frontlinjen och kämpade mot de nynazistiska strömningarna.

”Förr stod jag i en gränd, men internet har förändrat det,” säger han till Independent. ”Du kan nu när som helst vara i en digital gränd och hitta människor och ideologier att klämma sig fast vid.”

I år har det skett en ökning av inhemska terrorhändelser i hela landet, de flesta av dem är direkt hänförda till våldsamma vit makt ideologier, sade chefen för FBI, Christopher Wray, till senaten i juli.

En rad massavrättningar under senare år involverar unga arga vita beväpnade män som publicerat rasistiska manifest på nätet innan de attackerat sina måltavlor, allt från en legendarisk kyrka för svarta i Charleston, North Carolina, till Walmart attacken i El Paso, Texas.

Donald Trump´s uttalanden efter de senaste våldsdåden fokuserade på mental ohälsa och videospel, att det är det som ligger bakom det dödliga våldet från extremhögern.

Vit makt-rörelsen samlas för ett möte

Vit makt-rörelsen

Men forskare som undersöker varför så många lockas av dessa ideologier, särskilt unga människor, säger att dessa orsaker bara är en del av en komplex fråga.

”En av de viktigaste sakerna i radikalisering är retoriken som pekar ut vissa grupper som fienden,” sade Arie Kruglanski, ledande socialpsykolog och professor vid ”University of Maryland”.

Hans forskargrupp försöker förstå motivationsfaktorerna bakom radikaliseringen i studien ”The Psychology of Radicalization and Deradicalisation”.

Processen att bli indoktrinerad i extrem ideologi innebär vanligtvis en ”strävan efter personlig bekräftelse”, sade han, där personen som vill bli sedd lockas av en viss retorik och sedan söker efter ett nätverk eller gemenskap för att få den bekräftad.

Ibland leder det till att extremister vidtar våldsamma åtgärder i hopp om att få uppskattning inom sina nätverk.

”För att plocka upp en pistol och skjuta någon behövs ett motiv, då det i vårt samhälle bara är acceptabelt att döda någon när det hänvisar till fienden, som i krig,” sa Kruglanski. ”Att identifiera någon som en fiende, en inkräktare eller ett hot mot dig, gör det legitimt att korsa den gränsen.

Christian Picciolini medger att behovet av att känna sig sedd verkligen var en av anledningarna till att han sökte sig till nynazistiska grupper. Han sa att han blev lockad av extremismen eftersom nätverket gav honom en känsla av ”identitet, gemenskap och syfte”.

Vita arga män som hittat något de tror på

Vit makt-rörelsen

Mycket har skrivits om hur retoriken som gärningsmännen använde vid attackerna i USA kan kopplas till presidenten, som attackerar mexikanska invandrare som ”våldtäktsmän” och ”brottslingar”, och som sedan använt termer som ”invasion” och ”angrepp”, för att beskriva färgade invandrare och platser där minoriteter bor.

När journalister frågar honom om våldsökningen från extremhögern har han ofta anklagat den antifascistiska rörelsen i stället.

”Jag är orolig över allt hat,” sade Trump till reportrar innan han besökte platserna för två massavrättningar tidigare denna månad. ”Jag gillar det inte … vare sig det är vit makt, eller om det är av någon annan typ”, som antifascisterna.

Men enligt Colin Clarke, ledande forskare vid ”Soufan Center” som forskar på globala säkerhetsfrågor och nya hot, är de två grupperna inte lika i sin struktur och kapacitet.

Medan antifascistiska grupper är en rörelse av autonoma grupper utan någon central kommandostruktur, så har vita nationalistiska grupper transnationella förbindelser och organiserade hierarkier, egenskaper som påminner om fungerande terroristorganisationer, säger han.

Presidentens fokus på antifascistiska grupper är ”avsiktligt missledande för att ta billiga politiska poänger”, sade Clarke, och tillade: ”Jag känner inte till någon seriös person som, om de får frågan om vilka som utgör det största hotet mot säkerheten i USA, skulle säga antifascistiska grupper.

Men experter menar att man kan minska hotet från våldsam extremism, även om det krävs en översyn av de plattformar som används i radikaliseringsprocessen – tillsammans med en stor samhällsförändring. Fast om det kommer att ske är en annan fråga.

Vit makt-rörelsen

Vit makt-rörelsen

”Internet och teknik kan göra avradikaliseringen mer effektiv,” säger Christian Picciolini, som poängterar det arbete han har gjort online för ”Free Radicals”, en grupp han skapade för att nå ut till individer som dragits in i extremistiska rörelser.

Det är svårt att veta hur många som ”stoppats i tid”, men Christian Picciolini säger att han själv försökt att avskräcka ett hundratals extremister på nätet. Han gör det genom att skapa gemensamma berättelser och använda interventionsmetoder, med en viss framgång.

För att avskräcka ungdomar från att rekryteras till hatgrupper och andra extrema rörelser, krävs att alla från föräldrar till skollärare involveras i processen, tillade Arie Kruglanski.

”På samma sätt som någon kan radikaliseras, kan de också avradikaliseras, säger Arie Kruglanski. Det mänskliga sinnet är formbart, det är flexibelt och öppet för intryck.”