Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

En glimt av det skrämmande och mäktiga ryska Vor v Zakone – ”Tjuvar i lagen”

Vor v Zakone
Youtube/modifierad Newzblab

Är det några man inte ska hamna i bråk med så är det ryska maffian. Artikeln handlar specifikt om ”Vor v Zakone” ( Tjuvar i lagen ).

Det är yrkeskriminella från forna Sovjetunionen som kommit så högt upp i den organiserade kriminalitetens hierarki att de stiftar ”lagar” för personer under sig i hierarkin.

De som följer ”tjuvar i lagen” lyder ”vorovskoj zakon”, och därmed hederskodexen ”vorovskye ponyatya”, ’tjuvarnas lagar’. Denna ”lag” reglerar de fria och fångna kriminellas samhälle, och fungerar som en alternativ lag.

Vorovskoj zakon har också regler för de andra, som inte är kriminella, ”ludskje ponjatja”, ’folkets lagar’. En vor har till skillnad från annat folk exempelvis ett smeknamn och tatuerade stjärnor på axlarna eller knäna.

”Tjuvar i lagen” ägnar sig enligt Interpol åt narkotikasmuggling, trafficking, och åt stöld av motorfordon. Pengarna som de kriminella tjänar läggs delvis i en gemensam kassa (obsjak) som kontrolleras av tjuvarna i lagen.

Ett eget och hemligt språk endast för de invigda

De begår sällan själva brott, annat än exempelvis ta beslut om straff för brott mot de egna reglerna. De är en del av bland annat den ryska maffian. De kan ha olika nationalitet, men vanligen är det ryssar, georgier, armenier eller vitryssar.

Lagarna utgörs av 18 paragrafer som förutom ovanstående innefattar regler om alkoholanvändning och spel, regler om språk och regler om hur man ska bete sig för att behålla sina hemligheter.

Förbudet mot att bilda familj och utsikten att åka fast för fortsatt brottslighet, har lett till att det förekommer att de som underställs ”tjuvar i lagen” ser fängelserna som sina hem, och fängelsevistelse kan öka brottslingarnas anseende.

För att fungera som Vor v Zakone måste personen fullfölja vissa plikter. Personen måste straffa överträdelser mot lagarna, personen måste ha tillgång till information, vara beslutsfattare samt upprätta och vidmakthålla strukturerna i organisationen.

Till informationsarbetet hör att skaffa sig information om olika personer, information om vad som händer i fängelserna och den kriminella världen, information om inkomster av brott, med mera.

En ”tjuv i lagen” kröns till befattningen, i en ceremoni som inte är helt ut känd utanför gruppen

Vor v Zakone har också kanske de mest intressanta brottskoderna bland världens alla stora organiserade gäng.

Ryska myndigheter har sitt eget speciella sätt att hantera dessa gäng som är notoriskt anti-autoritära.

Beväpnade till tänderna

Vor v Zakone
Youtube

Till skillnad mot andra globala kriminella organisationer, som den italienska maffian vilka minglar med samhällets toppskikt, så är de traditionella ryska gängen svurna att aldrig samarbeta med någon regering och att aldrig arbeta hederligt.

I filmen ser man hur polisen i Moskva, med stöd av ryska specialstyrkor, har fångat en stor samling män från två separata grupper av ryska ”vors”, ungefär som ”tjuv i lag”, en sovjetisk term som hänvisar till den högsta rankingen inom rysk organiserad brottslighet.

Tatueringar som avskräcker

Vor v Zakone
Youtube

Polisen arresterade 53 män som samlades på en landsklubb i en förort till Moskva. Mer än hälften av dem hade tidigare fängelsedomar.

Flera av dem bar också berättelsetatueringarna vors, vanligtvis gjorda i fängelser, som berättar för alla andra om deras hängivenhet till deras koder och deras brottsliga resa.

Mötet ägde rum mellan två grupperingar gällande en BMW X6. Tydligen hade en gängmedlem sålt bilen till en annan gängmedlem, utan att varna honom att den var stulen.

Köparen tog detta som en förolämpning och sökte ersättning, om inte vedergällning. Cirka 30 män från varje sida kom till mötet…..

Vor v Zakone – Tjuvar i lagen

Rekommenderade till dig

Blandat

Nu till vikingar kontra nynazister. Medeltidsälskare har blivit alltmer oroade av hur nynazister och högerextrema grupper missbrukar medeltida historia. Dokumentären som precis släppts visar...

Blandat

Då man för några dagar sedan försatte hela Indien i karantän i tre veckor så betyder det ett utegångsförbud för 1,3 miljarder människor, detta...

Blandat

Det förekommer en hel del konspirationsteorier om coronavirus, vilket inte är speciellt konstigt. Det florerar ju konspirationsteorier om nästan allt, så varför skulle Covid-19...

Livet

Telefonbedragare har blivit vardagsmat. Det osmakliga är att de riktar in sig på äldre offer. Man blir jäkligt förbannad på dessa känslokalla och giriga...